Študenti 1. a 2. ročníka Hotelovej akadémie na Strednej súkromnej odbornej škole v Rimavskej Sobote mali Vianoce už 12. decembra. Pripravili kompletné štedrovečerné menu. V skupinách - pod vedením svojich učiteľov - urobili opekance s makom, vianočnú kapustnicu, vyprážanú rybu so zemiakovým šalátom, štedrák a medovníčky. Všetko sa zaznamenávalo na video pre účastníkov medzinárodného projektu „Chuť Európy“, na ktorom sa okrem Slovenska zúčastňujú aj študenti z Nórska, Mallorky, Sardínie, Holandska a Nemecka.
Cieľom projektu je upriamiť pozornosť žiakov na pôvodné jedlá a tradície rozličných európskych krajín a regiónov. Okrem jedla sú v ňom spomenuté slovenské zvyklosti a tradície.
„Najnáročnejšou časťou bolo prekladanie receptov do angličtiny“, zhodnú sa študenti. V najbližšom období v rámci projektových aktivít ich čaká návšteva Nórska a zvládnutie prípravy nórskych špecialít. "Po návrate ich pripravíme v našich podmienkach. Okrem jedál navštívime lokálnych poľnohospodárskych producentov, budeme pripravovať turistického sprievodcu, kde uvedieme nielen recepty, ktoré sme sa naučili, ale najmä miestne pamätihodnosti a zaujímavosti."
[nggallery id=885]
Zdroj: Mgr. Lucia Ciliková (redakčne upravené) Foto: Mgr. Lukáš Hlaváč, Mgr. Eva Nagyová