No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Pracovníci súkromnej strednej školy boli na stáži v Španielsku

3. decembra 2009 |  | 

Zamestnanci detašovaného pracoviska Súkromnej strednej odbornej školy v Rimavskej Sobote a materskej Súkromnej strednej odbornej školy v Dunajskej Strede sa v novembri zúčastnili dvojtýždňovej odbornej stáže v Španielsku cez projekt Leonardo da Vinci. Projekt bol financovaný cez Národnú agentúru SAAIC.

V rámci ďalšieho vzdelávania navštívili významné inštitúcie, ktoré pripravujú odborníkov pre hotelierstvo. Takýmito boli známe školy Les Roches, Santo Domingo alebo La Consula. Učiteľom sa podarilo osvojiť si dôležité poznatky týkajúce sa odborného vzdelania pričom najväčší dôraz sa kládol na poznatky z gastronómie. Poznatky z tejto stáže zároveň položili i základy prípadného ďalšieho projektu. Na medzinárodnej akcii pripravovali jedlá svetoznámi šéfovia s ocenením Michelin*.

Popri pracovných povinnostiach a ďalšom vzdelávaní zostalo trochu času aj na kultúru a spoznávanie krásnej Andalúzie. Navštívili Gibraltár, Sevilu, Malagu, Mijast, Benalmadenu, Toremolinos.
Koordinátori projektu Ádám Norbert a Gizela Kubačková hodnotia stáž veľmi pozitívne. Pre všetkých  účastníkov projektu  je ďalšou výzvou, aby osvojené vedomosti z   Andalúzie aplikovali v našich podmienkach a aj tým zvýšili úroveň vzdelávania na školách.
Podľa vyjadrenia koordinátorov, záujem o  prípadnú spoluprácu prejavili aj dve španielske organizácie, ale v ďalšom projekte sa dostanú do popredia už naši žiaci.

*V roku 1926 zaviedol Michelin vo svojom sprievodcovi jednu hviezdičku pre veľmi dobrú reštauráciu, ktorá bola pri ceste a ktorú mohol odporučiť. Druhá hviezdička označujúca vynikajúcu kuchyňu hodnú zachádzky bola pridaná v roku 1931. O dva roky neskôr potom prišla preslávená tretia hviezdička znamenajúca mimoriadne dobrú kuchyňu, ktorá stojí za zvláštnu cestu.
Dostať aspoň jednu hviezdičku od Michelina je snom zrejme každého profesionálneho kuchára. Niet divu - knižka s typickým červeným obalom je nevyhnutným radcom všetkých gurmánov dychtiacich po mimoriadnom gastronomickom pôžitku. Šancu získať slávne ocenenie však majú len skutočne špičkové reštaurácie, ktoré opakovane prešli prísnou previerkou dlhého radu profesionálnych inšpektorov.
Jedna z hlavných gastronomických cien na svete má pre kuchára podobný význam ako Oscar pre filmára. Prečo je taká cena dôležitá? Povráva sa, že každá michelinská hviezdička alebo len zmienka v dôležitom sprievodcovi môže zvýšiť obrat reštaurácie až o tretinu. Michelinov sprievodca, neobmedzený sudca gastronómie a dobrej chuti, tak môže rozhodnúť, či sa niektorá reštaurácia stane svetoznámou, alebo naopak zruinuje povesť a kariéru trebárs aj dobrého kuchára, čo v niekoľkých prípadoch skončilo dokonca samovraždou.)

Zdroj: SSOŠ, Gizela Kubačková (redakčne upravené)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross