No active "ca-sidebar-197687" sidebar

RIMAVSKÁ SOBOTA: Múzeum počas mája vystavuje historickú tortovú krabicu

RIMAVSKÁ SOBOTA – Tortová krabica z prelomu 19. a 20. storočia je aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý počas mája vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Podľa jeho historičky Évy Kerényi je to predmet dokumentujúci existenciu reštaurácií, pohostinstiev a cukrární v Rimavskej Sobote v danom období.

„Tortová krabica s priemerom 32 centimetrov je vyrobená zo svetlohnedej lepenky v budapeštianskej továrni Salzer J. Budapest. Pochádza z cukrárne Danóa Rakottyaiho, o čom svedčí aj otlačený nápis na obale krabice. Zbierkový predmet sa dostal do múzea v roku 2018 ako dar od Ľubice Szentesiovej, za čo jej aj touto cestou vyslovujeme poďakovanie,“ uviedla historička.

Článok pokračuje pod reklamou



V župnom centre Gemera-Malohontu, v Rimavskej Sobote, sa podľa jej slov od poslednej štvrtiny 19. storočia začali vyvíjať typické spôsoby spoločenskej zábavy. Objavili sa idylické kaviarne, krčmy a cukrárne. V letných obdobiach pohostinstvá svojimi stolíkmi a stoličkami obsadili väčšinu chodníka. Tieto terasy oplotili zeleňou a slnečníkmi, večer svietili lampy. Návštevníci a hostia, ktorí navštívili Rimavskú Sobotu, sa mohli občerstviť v okolitých pohostinstvách,“ priblížila Kerényi.

Dodala, že obľúbenými zariadeniami, okrem reštaurácie a kaviarne hotela na Hlavnom námestí Három Rózsa (Tri ruže), neskôr premenovanej na Hungária, boli v 70. a 80. rokoch tiež Gondűző, Zöldfa, Három mókushoz alebo Huszár. „Väčšinou boli tieto reštaurácie umiestnené pri niekdajších mestských bránach a navštevovali ich zvyčajne cestujúci, ako aj v meste usadené vojenské oddiely,“ ozrejmila historička.

V 90. rokoch 19. storočia a na začiatku 20. storočia sa stali obľúbenými pohostinstvami Stolcz (neskôr Tompa), Vadászkürt, Kosiner, Gömör a Korona, väčšina z nich fungovala aj ako hotel. Miestom výskytu viacerých pohostinstiev, okrem Alžbetinho námestia, bola ulica Kossuthova a Jánošovská.

„Podľa údajov z roku 1912 bolo v Rimavskej Sobote 14 krčiem a šesť pohostinstiev, a to v prevádzke Istvána Gedeho (Tompa), Dezsőa D. Krausza (Gömör), Vilmosa Kosinera (Európa), Ignáca Ródosiho (Hungária), Simona Bokora (Hunyadi) a Salamona Márkusa (Kossuth). Na prelome storočí sa objavili aj mená majiteľov židovského pôvodu - Jakab Jellinek, Frank Menyhért a Ede Gömöri. Jakab Jellinek prevádzkoval mestský záhradný hostinec, Frank Menyhért a Ede Gömöri spravovali hotel Három Rózsa (Tri ruže),“ vymenovala Kerényi.

Ako dodala na záver, o maškrtné jazýčky našich predkov sa postarali napríklad cukrárne Lajosa Miskolczyho a Danóa Rakottyaiho.

Zdroj: Rimava.sk; Foto: GMM


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross