No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Z Indie do Londýna a odtiaľ do Rimavskej Soboty. O Slovensku predtým ani nepočul, rýchlo si ho ale zamiloval

RIMAVSKÁ SOBOTA – Pochádza z Indie, vyrastal v Londýne a teraz žije v Rimavskej Sobote. Ako to býva vo filmoch, tak je to občas aj v realite. Gregg Chatterton sa do nášho malého mesta z metropoly Veľkej Británie presťahoval za láskou. Jeho snúbenica je Soboťanka, ktorú stretol práve v Londýne.

„Pochádzam z Indie z mesta Kolkata, ktoré ma 14-milionovú populáciu. S mojou rodinou sme sa presťahovali z Indie do Londýna v roku 1988, keď som mal 2 roky. Moji rodičia sa tak rozhodli, pretože chceli môjmu bratovi a mne dať lepší život, chceli, aby sme mali v živote viac možností, ktoré boli v tom čase lepšie v Londýne,“ povedal pre Rimava.sk Gregg.

Článok pokračuje pod reklamou


Greggova rodina sa zvykla podieľať na organizácii rôznych dobročinných akcií, a tak sa mu podarilo stretnúť s Matkou Terezou. Tá je v jeho rodnej Kalkate (Kolkate), kde pôsobila, aj pochovaná.

V Rimavskej Sobote žije už tretí rok. „Moja snúbenica pochádza z Rimavskej Soboty. Preto sme sa rozhodli presťahovať z Anglicka, aby naše deti spoznali anglickú, indickú aj slovenskú kultúru,“ vysvetlil. Aj keď je India od Slovenska vzdialená vzdušnou čiarou viac ako 5 000 kilometrov, kultúry týchto krajín sú si podľa Gregga predsa len v niečom podobné. Najmä ak ide o rodinu.

„Vždy vidím rodiny, ako spolu trávia voľný čas a majú nejaké aktivity, tak ako aj v Indii. Rodina je veľmi dôležitá,“ zhodnotil. Ak by mal ale porovnávať Slovensko s Veľkou Britániou, v niečom by sme v jeho rebríčku vyhrali. „Slovensko sa mi páči viac, najmä pokiaľ ide o prírodu a prírodné krásy, ktoré milujem. Aj ľudia sa tu zdajú byť dobrodružnejší,“ prezradil a zaspomínal si na jednu z túr, ktorú absolvoval.

„Keď som tu bol prvý rok, bol som s priateľkiným otcom na Kriváni vo Vysokých Tatrách. Aj keď som sa nedostal na vrchol, bol to úžasný zážitok, na ktorý nikdy nezabudnem,“ povedal. A či počul niekedy predtým o Slovensku? Nie.

„Ani som o ňom nikdy nepremýšľal v nejakom kontexte, až kým som nestretol moju partnerku, ktorá pochádza z Rimavskej Soboty. Je to škoda, pretože Slovensko je krásna krajina, no nemám pocit, že je dostatočne ukázaná,“ prezradil nám Gregg, ktorému sa rovnako páči aj naše mesto. „Páči sa mi tichý životný štýl, aký je v meste,“ dodal.

Tak ako aj mnohí ďalší cudzinci, aj Gregga potrápila slovenčina, o ktorej si myslí, že je ťažká. „Ale pomaly sa zlepšujem. Keď som pracoval v niektorých miestnych firmách, tak som sa naučil nejaké základy od miestnych ľudí. Zistil som, že aj ľudia v Rimavskej Sobote veľmi radi precvičujú anglický jazyk,“ povedal o svojich skúsenostiach s tým, že je ešte pred ním dlhá cesta, no problémy s dorozumievaním nemal.

„V obchodoch, ktoré pravidelne navštevujem, ma už poznajú ako Angličana a celkovo som si vybudoval priateľský vzťah s ľuďmi v meste. Stáva sa mi, že hovorím po slovensky a Slovák sa snaží odpovedať po anglicky,“ povedal s úsmevom. Ako už spomenul, ťažkosti nemal ani s hľadaním si práce. „Mal som to šťastie, že som mohol pracovať s niekoľkými skvelými ľuďmi v skvelých spoločnostiach, ako sú Mobilnet, Itres a Tauris. Momentálne pracujem v AT&T v Bratislave.“

A či mu chýba domov? „Kvôli covidu som nemal možnosť sa domov vrátiť od roku 2020. V prvom rade mi najviac chýba rodina a priatelia… Chýba mi ale tiež množstvo možností, pokiaľ ide o veci, ako sú módne obchody, rôzne druhy všelijakých jedál a zábava. Chýba mi možnosť objednať si jedlo po 23:00,“ dodal s úsmevom. A keď už sme pri jedle, reč prišla aj na bryndzové halušky. Tie mu veľmi nechutia.

„Ale milujem langoš a veľmi mi chutí kapustnica a guláš. Milujem spojenie maďarsko-slovenských chutí,“ prezradil. Svoje čaro a miesto v jedálničku má však samozrejme aj indická kuchyňa, ktorú má veľmi rád. „Je plná rôznych korenín, ktoré sa dajú pridávať, alebo uberať z receptov. Ponúka naozaj niečo pre každého, preto indické jedlá najradšej varím a jem.“

Na záver sa s nami podelil aj o pár tipov na recepty. „Napríklad korma má dokonalú, jemnú, kokosovú, krémovú textúru, ktorá neobsahuje čili korenie. Potom máme vindaloo, čo je iný druh kari, ale je plný čili chuti,“ opísal s tým, že určite stoja za vyskúšanie.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross