Ak sa čudujete, čo to máme dnes na večeru, tak vedzte, že sme sa po dlhšom čase vrátili ku gréckej kuchyni. Rozhodli sme sa vyskúšať Pastitsio, italo-grécku kombináciu musaka a lasagne. Je to vraj typické každodenné jedlo grékov, a veľkonočné jedlo na Cypre. Pochádza z talianskeho "Lasagna al Forno", čo je vlastne lasagna robené s makarónmi, k čomu gréci pridali svoje koreniny a krásnu hrubú vrstvu bešamelu, a la musaka.
Suroviny:
- 40 dkg hovädziny
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- ½ lyžice paradajkového pretlaku
- ½ konzervy paradajok
- ½ dl červeného vína
- 1 ks nového korenia
- ½ lyžička oregána
- ¼ lyžička mletej škorice
- 250 g cestovín bucatini (u nás známe ako makaróni)
- Strúhaný tvrdý ovčí syr (napr. Pecorino, alebo ak chcete byť originálny, skúste zohnať syr kefalotyri)
- Soľ, korenie, olivový olej
- Omáčka bešamel (prečítajte si pri musake).
Postup:
- Na olivovom oleji upražím cibuľu, cesnak a bobkový list, nové korenie, po dobu asi 12-15 minút
- Pridám hovädzinu, aj plyn, opražím dohneda
- Prilejem víno a paradajkový pretlak, varím, kým ich mäso absorbuje
- Pridám rozmixované paradjky, oregáno a škoricu a varím, kým mi omáčke nezhustne
- Osolím, okorením, vyberiem bobkový list a nové korenie, odstavím
- Uvarím cestoviny
- Pripravím bešamelovú omáčku
- Dám zohriať rúru na 200 stupňov
- K mäsu primiešam lyžicu bešamelu a cesto premiešam s 3 lyžicami bešamelu
- Na spodok zapekacej misy nanesiem vrstvu bešamelu, vložím do nej polovicu cestovín
- Na cestoviny pridám celú porciu mäsa, ktorú zakryjem druhou polovicou cestovín
- To všetko korunujem hrubou vrstvou bešamelu a to všetko posypem strúhaným syrom
- Vložím misu do rúry a nechám piecť 45-60 minút, kým jedlo dostane krásnu usmievavú zlatohnedú farbu
- Vyberiem z rúry, a ak manžel vydrží, po 20-30 minút chladnutia servírujem s čerstvým zeleninovým šalátom