No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Παστίτσιο

pastitsioAk sa čudujete, čo to máme dnes na večeru, tak vedzte, že sme sa po dlhšom čase vrátili ku gréckej kuchyni. Rozhodli sme sa vyskúšať Pastitsio, italo-grécku kombináciu musaka a lasagne. Je to vraj typické každodenné jedlo grékov, a veľkonočné jedlo na Cypre. Pochádza z talianskeho "Lasagna al Forno", čo je vlastne lasagna robené s makarónmi, k čomu gréci pridali svoje koreniny a krásnu hrubú vrstvu bešamelu, a la musaka.

Suroviny:

  • 40 dkg hovädziny
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • ½ lyžice paradajkového pretlaku
  • ½ konzervy paradajok
  • ½ dl červeného vína
  • 1 ks nového korenia
  • ½ lyžička oregána
  • ¼ lyžička mletej škorice
  • 250 g cestovín bucatini (u nás známe ako makaróni)
  • Strúhaný tvrdý ovčí syr (napr. Pecorino, alebo ak chcete byť originálny, skúste zohnať syr kefalotyri)
  • Soľ, korenie, olivový olej
  • Omáčka bešamel (prečítajte si pri musake).

Postup:

  1. Na olivovom oleji upražím cibuľu, cesnak a bobkový list, nové korenie, po dobu asi 12-15 minút
  2. Pridám hovädzinu, aj plyn, opražím dohneda
  3. Prilejem víno a paradajkový pretlak, varím, kým ich mäso absorbuje
  4. Pridám rozmixované paradjky, oregáno a škoricu a varím, kým mi omáčke nezhustne
  5. Osolím, okorením, vyberiem bobkový list a nové korenie, odstavím
  6. Uvarím cestoviny
  7. Pripravím bešamelovú omáčku
  8. Dám zohriať rúru na 200 stupňov
  9. K mäsu primiešam lyžicu bešamelu a cesto premiešam s 3 lyžicami bešamelu
  10. Na spodok zapekacej misy nanesiem vrstvu bešamelu, vložím do nej polovicu cestovín
  11. Na cestoviny pridám celú porciu mäsa, ktorú zakryjem druhou polovicou cestovín
  12. To všetko korunujem hrubou vrstvou bešamelu a to všetko posypem strúhaným syrom
  13. Vložím misu do rúry a nechám piecť 45-60 minút, kým jedlo dostane krásnu usmievavú zlatohnedú farbu
  14. Vyberiem z rúry, a ak manžel vydrží, po 20-30 minút chladnutia servírujem s čerstvým zeleninovým šalátom

Pastitsio

Pastitsio


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross