No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Beťárska polievka z Bakonyu – len pre silné chlapské žalúdky

Beťárska polievka z BakonyuTento klenot maďarskej kuchyne som prvýkrát skúsil na jednej recepcií v Egri. Nie je to síce región Bakonyu, odkiaľ recept pochádza (Bakony je pahorkatina v Maďarsku, na sever od Balatónu), ale to mi bolo úplne jedno. Polievka ma totálne ohúrila. Kto ma pozná vie, že ja polievky veľmi nemusím, a keď už tak ich mám rád bohaté, husté (ako kapustnica, fazuľová, rôzne krémové polievky). A táto zbojnícka polievka je presne taká, fajne nezdravá. Je totiž veľmi korenistá, silná, pomerne mastná. Ale tá chuť...

Našli sme recept, vyskúšali sme polievku aj doma a teraz sa s ňou pochválime. Táto polievka vám nahradí aj hlavné jedlo, vystačíte si s krajcom čerstvého chleba, sýtosť garantujem. Výborne sa dá spraviť aj doma na sporáku, ale to pravé orechové je samozrejme varenie v kotlíku.

Odporúčam len pre zdravé žalúdky, prípadne ak ste si nie istý výkonnosťou vášho tráviaceho traktu, pripravte si nejakú zažívaciu tabletku, resp. jej homeopatickú verziu, fľašku piva.

Suroviny:

  • 10 dkg sedmohradskej slaniny (ako správny lokálpatriot odporúčam výrobok od Taurisu)
  • 10 dkg kvalitnej klobásy (ak nemáte domácu, vyskúšajte Pitvarošskú klobásu v Bille, je ako domáca)
  • 25 dkg lesných húb (prípadne niekoľko gramov sušených húb), môžete ich doplniť aj šampiónmi
  • 1,5 lyžice múky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 dl kyslej smotany
  • 1 l vývaru
  • 1-2 bobkové listy
  • ½ lyžičky šalvie
  • ½ lyžičky tymiánu
  • 2 zemiaky
  • čierne korenie, červená paprika

Ako na to:

  1. Slaninu nakrájam na malé kúsky a na malom ohni ich vypečiem
  2. Pridám nadrobno nakrájanú cibuľu, nakrájanú klobásu a krátko opečiem
  3. Pridám nakrájané huby, okorením, vsypem šalviu a tymián
  4. Po niekoľkých minútach pridám červenú papriku, aby polievka dostala krásnu červenú farbu
  5. Ku krásne voňajúcej mase prilejem vývar, hodím tam bobkové listy
  6. Do vriacej polievky hodím nakrájané zemiaky a nechám variť kým sa zemiaky neuvaria
  7. Do polievky pridám smotanu premiešanú s múkou a dobre premiešam
  8. Krátko prevarím, a hotovo

Odporúčam servírovať s krajcom čerstvo upečeného chleba.

Beťárska polievka z Bakonyu

Beťárska polievka z Bakonyu

Beťárska polievka z Bakonyu


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross