Tento klenot maďarskej kuchyne som prvýkrát skúsil na jednej recepcií v Egri. Nie je to síce región Bakonyu, odkiaľ recept pochádza (Bakony je pahorkatina v Maďarsku, na sever od Balatónu), ale to mi bolo úplne jedno. Polievka ma totálne ohúrila. Kto ma pozná vie, že ja polievky veľmi nemusím, a keď už tak ich mám rád bohaté, husté (ako kapustnica, fazuľová, rôzne krémové polievky). A táto zbojnícka polievka je presne taká, fajne nezdravá. Je totiž veľmi korenistá, silná, pomerne mastná. Ale tá chuť...
Našli sme recept, vyskúšali sme polievku aj doma a teraz sa s ňou pochválime. Táto polievka vám nahradí aj hlavné jedlo, vystačíte si s krajcom čerstvého chleba, sýtosť garantujem. Výborne sa dá spraviť aj doma na sporáku, ale to pravé orechové je samozrejme varenie v kotlíku.
Odporúčam len pre zdravé žalúdky, prípadne ak ste si nie istý výkonnosťou vášho tráviaceho traktu, pripravte si nejakú zažívaciu tabletku, resp. jej homeopatickú verziu, fľašku piva.
Suroviny:
Ako na to:
Odporúčam servírovať s krajcom čerstvo upečeného chleba.