Estragón, na Slovensku asi pomenej používaná bylinka je v maďarskej, najmä sedmohradskej kuchyni pomerne známa. Ak ju chcete zohnať, bude tiež jednoduchšie skočiť na nákupy ku susedom. Tentoraz vám prinášame fajné bravčové ragú s touto zaujímavou bylinkou, výbornej smotanovej omáčke, vhodné na obed, aj večeru. Ideálne je sa na ragú pripraviť včas a nechať mäso marinovať cez noc.
Suroviny:
- 750g bravčového stehna
- soľ, čierne korenie
- olej
K marináde:
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 1 lyžička sušeného estragónu
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička červenej štipľavej papriky (alebo viac/menej, podľa vlastnej tolerancie)
- 0,5 dl balzamikového octu
- 1 dl oleja
K omáčke:
- 2 dl šľahačkovej smotany
- 1 lyžica škrobu
- 1 lyžička sušeného estragónu
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Mäso nakrájam na kocky, osolím, okorením
- Cesnak a cibuľku najemno nasekám, premiešam s ostatnými ingredienciami marinády a mäso nechám v tejto marináde cez noc v chladničke
- Pred varením mäso vyberiem z marinády (kúsky cesnaku a cibuliek nechám v mise) a na horúcom oleji ho za niekoľko minúť upražím (mäso vyberte z chladničky o niečo skôr, aby nebolo príliš studené)
- Prilejem asi 1 dl teplej vody, počkám kým voda začne vrieť, potom oheň stiahnem, panvicu prikryjem a mäso ešte 30 minút podusím (sem-tam ho premiešam, prípadne prilejem trošku vody).
- Počas dusenia v osobitnej nádobke šľahacou metličkou zmiešam smotanu, škrob, estragón, omáčku osolím, okorením
- Keď je mäso hotové, mäkké, prilejem k nemu omáčku, pri stálom miešaní na silnom ohni na 2-3 prevarím ragú a hneď servírujem. Hodí sa k nemu napr. ryža s hráškom.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
[gn_row]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[/gn_row]