No active "ca-sidebar-197687" sidebar

České "houskové" knedlíky

České “houskové” knedlíkyMali sme v chladničke pár kačacích stehien, ktoré sme chceli upiecť klasickým spôsobom s majoránkou, s  kapustou a knedlíkmi. Tentoraz bol trik v tom, že sme namiesto klasických parených knediel podávali  podomácky vyrobené české varené „houskové“ knedlíky, o ktorých som už síce počul, ale musím priznať, ešte som ich nejedol. Sú hustejšie ako tie parené, ale poliate kačacou masťou sa k pečeným stehnám hodili znamenite. Možno je to len tým, že je to pre mňa novinka,  ale chutili mi ešte viac ako klasické parené knedle.

A ešte otázka pre znalcov... väčšina receptov na internete používa k týmto knedlíkom prášok do pečiva, ale niektoré uvádzajú klasické droždie. Ktorá varianta ja tá „skutočná“? Alebo je to jedno?

Suroviny:

  • 30 dkg hrubej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 2 dcl mlieka
  • 1 žĺtok
  • 1 rožok, alebo žemľa, najlepšie cca. deň starý

Postup

  1. Rožok/žemľu nakrájam na malé kocky, zalejem ich mliekom, v ktorom som predtým rozmiešal žĺtok
  2. Múku premiešam s práškom do pečiva a celé to nasypem na presiaknuté pečivo, veľmi dobre premiesim, kým dostanem homogénne cesto, s malými fľakmi od pečiva
  3. Z cesta vytvorím 2, približne 20 cm dlhé knedlíky a nechám ich asi 15 min odpočinúť
  4. Vo veľkom hrnci nechám zovrieť slanú vodu, do ktorej potom knedlíky vložím
  5. Po 7 minútach varenie knedlíky o 180 stupňov otočím a varím ďalších 7 minút
  6. Vyberiem z vody a ešte za tepla knedlík nakrájam a servírujem

České “houskové” knedlíky


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross