To, že cesnak je základom mnoho dobrých jedál asi niet pochýb. Či už k mäsu, do omáčok, k cestovinám, všade vyčarí typickú, nezameniteľnú arómu. Je teda logické, že v našich končinách známa cesnačka je jedlo uznávané každým malomestským gurmánom. Či už klasická, s opekaným chlebíkom a množstvom syra, ale aj ako hustá krémová polievka, vždy nám chutí.
Teraz Vám chceme predstaviť variáciu na cesnačku s využitím našich milovaných byliniek a exotického kayenského korenia, ktoré dajú polievke okrem štipľavosti aj nevšednú arómu.
Suroviny:
- 2 stredné cibule
- 13 strúčikov cesnaku (nezľaknite sa, kľudne ich tam toľko dajte, po prevarení sa sila cesnaku stratím zostane len aróma)
- 1 l vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžička bazalky
- štipka kayenského korenia (alebo aj viac, podľa toho, koľko zvládnete)
Ako na to:
- očistenú cibuľu a cesnak nakrájam na malé kúsky, na rozpálenom oleji ich pod pokrievkou dusím približne 20 minút
- výsledok dusenia spolu s tymiánom a asi 1,5 dl vývarom vložím do mixéru a urobím z nich cibuľové pyré
- pyré spolu s ostatným vývarom vlejem do hrnca a na miernom ohni varím polievku asi 20 minút
- pridám kayenské korenie, bazalku, dobre premiešam a varím ďalšie asi 2 minúty
Hotovo. K polievke sa dobre hodia krutónky a samozrejme aj syr.
Dobrú chuť.