No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Chlieb s vôňou Stredomoria - domáca pekáreň sa osvedčila

Chlieb s vôňou StredomoriaDlho som koketoval s myšlienkou pečenia chleba. Však koho by nelákala vôňa čerstvo pečúceho sa chleba priamo v dome. Vždy som to však považoval za príliš časovo náročnú zábavu. Naviac, ak si človek dobre prezrie ponuku miestnych pekární, zistí, že v obchode dostane veľmi chutný biely, aj čierny chlieb.

Keď som zistil, že v obchodoch dostať domácu pekáreň chleba, ktorá vám preberie celú prácu, hneď som spozornel. Nejaký čas mi to chodilo po hlave, moje gurmánske ja kričalo KÚP!!!, moje sporlivé ja zase poukazovalo na chutný chlieb, ktorý dostať v miestnej pekárni.

Nakoniec som ten prístroj kúpil. Z jednej strany som si to odôvodňoval zdravou životosprávou, „presne viem, čo jem“, ale rozhodla o tom kuchárska kniha, ktorá sa mi dostala do ruky. V nej som našiel recepty na rôzne druhy chleba, ktoré v obchodoch nenájdete: olivový, cesnakový, syrový, kukuričný, atď. A keďže ja takéto veci rád, namieril som si to do najbližšieho obchodu a kúpil jeden taký prístroj.

Začalo sa obdobie experimentov, státia nad prístrojom a sledovania cez okienko, ako to tá pekelná mašina vlastne robí. Po viac, aj menej vydarených pokusoch sme sa naučili, ako spraviť chutný chlieb. Teraz sa cítim byť pripravený na zverejnenie niekoľkých receptov chleba, ktoré sme úspešne vyskúšali. Samozrejme, môžete si tento chlieb pripraviť aj bez pekárne, klasickým spôsobom.

Začnem hneď s najchutnejším, aj keď možno nie práve najzdravším pokusom:

Chlieb s vôňou Stredomoria (výsledok je asi 750 g chleba)

Suroviny ( v poradí, ako ich nakladám do pekárne)

  • 2,5 dl vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky cukru
  • 1,5 – 2 lyžičky soli
  • 500 g hladkej (alebo chlebovej T-650) múky
  • 1 sáčok instatného droždia Dr. Oetker (to je asi 7g, ak chcete použiť iný typ)

Prísady (pridávajú sa pri hlasovom znamení prístroja)

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 dkg kvalitného údeného syru
  • štipka rozmarínu
  • lyžička kapari

Suroviny vložím do pekárne, nastavím program pre základný chlieb, po hlasovom znamení pridám k cestu ostatné prísady a nechám pekáreň dorobiť chlieb.

Už počas pečenia sa celý byť naplnil vôňou rozmarínu a údeného syra. Tento chlieb je taký chutný, že sme ho najprv jedli len tak, bez pomazánok, či inej prílohy.

Chlieb s vôňou Stredomoria


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross