S čínskou kuchyňou sme sa zoznámili pred niekoľkými rokmi v maďarských nákupných centrách, kde sú bežné, lacné a veľmi chutné. Keďže u nás toho času niečo podobné nebolo (už je situácia našťastie lepšia), začali sme s čínskymi jedlami experimentovať sami. Tento recept je trošku iný ako klasické známe čínske jedlá, jeho chuť je menej cudzia, odporúčam ho aj tým, ktorí sa čínskej kuchyne boja.
Čo k tomu treba:
- 40 dkg bravčového stehna
- 1 veľká cibuľa
- 2 zväzky jarných cibuliek (alebo pekný kus póru)
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
- 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica vegety
- 1 polievková lyžica štiplavej chilli pasty (alebo menej, podľa osobnej tolerancie)
- 1 polievková lyžica cukru
- 2 polievkové lyžice červeného vína
- olej
Ako na to:
- mäso zomeliem
- cibuľu a jarné cibuľky nasekám nadrobno
- na rozpálenom oleji opečiem mäso
- pridám cibuľu, jarnú cibuľku a pretlačený cesnak
- keď sa aj cibuľa opečie, prilejem sójovú omáčku, pridám nastrúhaný zázvor, vegetu, chilli pastu, cukor a víno
- celú masu opekám asi 5-6 minút
- pridám škrob, premiešam a servírujem
Najlepšie sa k tomuto mäsu hodia neutrálne prílohy (ryža, ryžové cestoviny).