Ku plnenému kurčaťu, tak, ako ho robila moja matka či babka, mala naša rodina hneď niekoľko výhrad:
- mne, ako praktizujúcej kuchárke, vadila pracnosť a časová náročnosť tohto receptu a – keďže som kurča nikdy nedokázala naplniť tak rovnomerne, ako to vedela moja mama, nezanechajúc po sebe plnkou zababranú kožu kuraťa ( a kuchyňu), rada som tento vrchol kulinárskeho umenia prenechávala mame
- synom vadilo, že je plnky tak máááálo. Čo ale zmôžete proti faktu, že koža kuraťa nie je balón a objem brušnej dutiny je tiež daný
- manžel reklamoval, že mäso, zhora i zdola obložené plnkou, sa viacmenej len dusí, a tak pripomína skôr varenú, než pečenú kuracinku
Odkedy toto kurča robievam už len ja, prešlo niekoľkými vylepšeniami, ktoré horeuvedené výhrady načisto odstránili.
Suroviny:
- 1 väčšie kurča,
- 6 včerajších žemlí,
- trocha mlieka,
- 9 vajec,
- 2 veľké cibule,
- olej,
- biele korenie,
- soľ,
- vegeta,
- petržlenová vňať,
- údená slanina,
- grilovacie korenie.
Postup:
- Na troške oleja udusím do sklovita na kocky nakrájanú cibuľu a nechám vychladnúť.
- Kurča vykostím tak, že po dĺžke chrbta narežem kožu a ostrým nožom oddeľujem mäso od trupu tak, že nakoniec dostanem dlhý plát rozprestretého kuraťa s ponechanými stehienkami a krídelkami. (Menej skúsené gazdinky si môžu kurča iba naporcovať.)
- Do väčšej misy dám na kocky nakrájané žemle, polejem trochou mlieka tak, aby ho žemle vpili, nesmú v nich čvachtať. Raz – dva razy premiešam, aby boli nasiaknuté rovnomerne a idem ochucovať: Prisypem udusenú cibuľu, dám 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate, žĺtka, soľ, vegetu, biele korenie (ak mám, tak aj na tenké pásiky nakrájanú kápiu – farebne to ukáže v plnke výborne). Všetko zmiešam, ochutnám a ak je to chutné, ešte opatrne pridám sneh z vyšľahaných bielkov.
- Spodok hrnca alebo pekáča vysteliem tenkými plátkami slaniny, na ne rovnomerne rozvrstvím plnku. Na plnku príde kurča (kožou nahor), ktoré som predtým z oboch strán posypala grilovacím korením. Polejem asi 0,5 dl oleja a podlejem trochu vody.
- Zakryté dusím asi jednu hodinu, kým kurča nie je mäkké, potom už len odkryté nechám, aby dostalo tú pravú chrumkavú farbu.

