No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Dnes varí KT: Plnené kurča

Plnené kurčaKu plnenému kurčaťu, tak, ako ho robila moja matka či babka, mala naša rodina hneď niekoľko výhrad:

- mne, ako praktizujúcej kuchárke, vadila pracnosť a časová náročnosť tohto receptu a – keďže som kurča nikdy nedokázala naplniť tak rovnomerne, ako to vedela moja mama, nezanechajúc po sebe plnkou zababranú kožu kuraťa ( a kuchyňu), rada som tento vrchol kulinárskeho umenia prenechávala mame

- synom vadilo, že je plnky tak máááálo. Čo ale zmôžete proti faktu, že koža kuraťa nie je balón a objem brušnej dutiny je tiež daný

- manžel reklamoval, že mäso, zhora i zdola obložené plnkou, sa viacmenej len dusí, a tak pripomína skôr varenú, než pečenú kuracinku

Odkedy toto kurča robievam už len ja, prešlo niekoľkými vylepšeniami, ktoré horeuvedené výhrady načisto odstránili.

Suroviny:

  • 1 väčšie kurča,
  • 6 včerajších žemlí,
  • trocha mlieka,
  • 9 vajec,
  • 2 veľké cibule,
  • olej,
  • biele korenie,
  • soľ,
  • vegeta,
  • petržlenová vňať,
  • údená slanina,
  • grilovacie korenie.

Postup:

  1. Na troške oleja udusím do sklovita na kocky nakrájanú cibuľu a nechám vychladnúť.
  2. Kurča vykostím tak, že po dĺžke chrbta narežem kožu a ostrým nožom oddeľujem mäso od trupu tak, že nakoniec dostanem dlhý plát rozprestretého kuraťa s ponechanými stehienkami a krídelkami. (Menej skúsené gazdinky si môžu kurča iba naporcovať.)
  3. Do väčšej misy dám na kocky nakrájané žemle, polejem trochou mlieka tak, aby ho žemle vpili, nesmú v nich čvachtať. Raz – dva razy premiešam, aby boli nasiaknuté rovnomerne a idem ochucovať: Prisypem udusenú cibuľu, dám 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate, žĺtka, soľ, vegetu, biele korenie (ak mám, tak aj na tenké pásiky nakrájanú kápiu – farebne to ukáže v plnke výborne). Všetko zmiešam, ochutnám a ak je to chutné, ešte opatrne pridám sneh z vyšľahaných bielkov.
  4. Spodok hrnca alebo pekáča vysteliem tenkými plátkami slaniny, na ne rovnomerne rozvrstvím plnku. Na plnku príde kurča (kožou nahor), ktoré som predtým z oboch strán posypala grilovacím korením. Polejem asi 0,5 dl oleja a podlejem trochu vody.
  5. Zakryté dusím asi jednu hodinu, kým kurča nie je mäkké, potom už len odkryté nechám, aby dostalo tú pravú chrumkavú farbu.

Plnené kurča

Plnené kurča


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross