No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Grify z kuchyne: Zaváraná tekvica

17. augusta 2010 | | |  | |

Zaváraná tekvicaVäčšina ľudí tekvicu čerstvú, alebo v zime mrazenú, kupuje. Tí, čo majú záhradku, alebo babku, ktorá má záhradku, si ju v lete môžu vychutnať naplno a na zimu – keďže v pohári dosť ľahko vykysne, ju odkladajú do mrazáku.
I ja som robila tak, ale zistila som, že na relatívne lacnú tekvicu takto miniem priveľa energie, o tom už ani nehovorím, že mi v mrazničke nezostalo miesto na dôležitejšie potraviny – trebárs mäsá, či polotovary, ktoré si väčšinou tiež sama vyrábam.

Potom mi babka prezradila recept, ako zavariť tekvicu tak, aby to bola aj po dvoch rokoch poživateľná surovina a aby som nemusela v komore neustále kontrolovať, či mi niektorý pohár nevykypel. Takže dobre strážené babičkine tajomstvo je nasledovné:

  1. Umy, očisti tekvicu, odstráň jaderník a na strúhadle ju klasickým spôsobom nastrúhaj.
  2. Daj ju do väčšej misy a zalej ju studenou vodou tak, aby ju dobre zakryla. (Keďže tekvica    „pláve“, nebabrem sa s ňou, dám do misy vody toľko, koľko sa zmestí).- Toto je prvý fígeľ, ktorý vedie k úspechu.
  3. V tejto studenej vode nechaj tekvicu stáť 2 hodiny.
  4. Medzitým umy poháre a do každej vlož vetvičku kôpru. (V zime síce mám v tégliku namrazený mladý kôpor, ale keby sa minul, ten v pohári ochutí prívarok tak akurát).
  5. Po dvoch hodinách vyberaj rukou tekvicu z vody, nechaj ju odtiecť a plň do pohárov, ale – druhý, posledný, ale veľmi dôležitý fígeľ – nesmie tam byť nadžganá, len ju do pohára vložím, keď je plný, dlaňou 6-7-krát tľapnem po dne pohára a doplním toľko tekvice, čo sa tam ešte vojde.
  6. Do každého pohára daj za kávovú lyžičku octu a zalej čistou vodou asi 1 cm pod okraj.
  7. Ostatné je už klasika – osuš okraje pohárov, zaviečkuj a v zaváracom (alebo obyčajnom) hrnci ju nechaj tíško vrieť 1 hodinu.
  8. Sú dve možnosti: nechať tekvicu vychladnúť v hrnci (ja to nemám rada, lebo mi hrniec vyhrieva v lete i tak dosť teplú kuchyňu), alebo pod tečúcou vodou (najprv teplou, potom čoraz chladnejšou poháre v hrnci schladím tak, aby som sa ich mohla dotknúť bez popálenia, poháre vyberiem a poukladám dole hlavou. Keď vychladli, stačí ich už len dať do komory a v zime máte za 20 minút hotový obed.

 

Zaváraná tekvica


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross