Ak chcete upiecť niečo bez ťažkých krémov, niečo, čo máte za pár minút prichystané do rúry, odporúčam Vám tento hrnčekový koláč.
K vymeraniu správneho množstva nepotrebujete váhy, stačí Vám jeden dvojdecový hrnček, kuchynský robot a 15 minút času.
Suroviny:
- 3 celé vajíčka
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 1 vanilínový cukor
- 1 hrnček oleja
- 1 hrnček mlieka
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- Ovocie – čerstvé alebo zavárané
Postup:
- Rúru zapnem na 180 °C, kým cesto pripravím, sa vyhreje.
- Do miešacej misy kuchynského robota rozbijem 3 vajíčka, pridám práškový a vanilínový cukor a kým chystám ďalšie prísady, robot nechám šľahať.
- Do misky vymeriam 3 hrnčeky múky a zmiešam ju s kypriacim práškom. Vymeriam aj hrnček oleja a mlieka.
- Keď sú vajíčka s cukrom dobre vyšľahané, postupne pridávam striedavo múku, olej a mlieko, kým dostanem hladkú hmotu na ktorej sa po vypnutí šľahača tvoria bublinky.
- Vylejem cesto do stredne veľkého vymazaného a strúhankou vysypaného plechu. Na vrch nasypem ovocie ( podľa sezóny – višne, marhule, slivky ) alebo odkvapkaný kompót.
- V rúre pečiem kým povrch pekne zhnedne a cesto sa začína oddeľovať od bokov – zhruba 25 – 30 minút.
- Po vybratí z rúry ešte vrch posypem práškovým cukrom a nechám vychladnúť.