Leto sa už síce pomaly skončí, ale pár teplých dní nás ešte iste čaká. Na tieto dni sa perfektne hodí náš nový objav - citrónovo-bylinkové kurča. Názov Kalifornské mu sedí, je ľahké, jemné, s dominantnou kyslastou príchuťou čerstvého citrónu a byliniek. Naviac je to aj vizuálne veľmi efektný pokrm, kúsok medu, ktorý sa v marináde nachádza mu totiž pri pečení dá krásne červenohnedú farbu. O efekte marinády z citrónovej šťavy na mäso už ani nehovorím.... Musíte si to vyskúšať.
Suroviny:
Marináda
- šťava jedného malého citrónu (ak je väčší, tak iba polovicu)
- lyžica olivového oleja
- 1,5 lyžice zmesi nasekaných čerstvých byliniek – rozmarín, tymián, bazalka, petržlenová vňať – pomer podľa vlastného uváženia
- 2 lyžice vermutu
- ½ lyžičky medu
- štipka soli a čierneho korenia
Ostatné
- 3 kúsky kuracích pŕs (asi 350g), nakrájaných na plátky
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 dl smotany na šľahanie
- soľ, čierne korenie
Ako na to:
- V miske zmiešam všetky suroviny marinády – pridám k nej mäso, dobre premiešam a nechám na niekoľko hodín odstáť
- Na panvici roztopím maslo, pridám k nemu olivový olej a keď dosiahnu vhodnú teplotu, mäso vyberiem z marinády a vložím do panvice – marinádu nevylievať, ešte ju použijeme
- Mäso opečiem, niekoľko minút z každej strany, kým od medu nedostane krásnu hnedú farbu, mäso vyberiem a odložím
- Marinádu prilejem k výpeku (pozor na horúci olej) a varím ju, kým nezhustne
- Prilejem smotanu, dobre premiešam, prevarím, počkám kým zhustne a vytvorí sa homogénna omáčka
- Mäso vložím späť do omáčky, zohrejem a servírujem
Kyslastú chuť mäsa výborne doplní napríklad zemiaková kaša

