S týmto jedlom, ktoré je typické pre severné Belgicko som sa stretol počas školenia, ktoré som mal šťastie absolvovať v Bruseli. Školenie bolo síce pomerne zaujímavé, mňa však viac zaujímalo mesto, resp. jeho špeciality, najmä čokoládové, pivné, ale aj iné miestne maškrty (priznám sa, raz som neodolal ani indickej reštaurácií, na druhej strane, dotieravej pohostinnosti celej ulice tureckých a gréckych reštaurácií som úspešne vzdoroval).
Tak som naďabil na kuracie waterzooi, ktoré sa mi najprv nepozdávalo, mäso je totiž servírované s omáčkou bohatou na rôznu zeleninu. Možno odtiaľ pochádza aj pomenovanie (waterzooi znamená „vodnatý bordel“). Premohol som však svoje predsudky, a neobanoval som. Kura je výborné, s jemnou chuťou zelených korení a zeleniny a najmä s bohatou polievkovitou omáčkou, ktorá je rajom pre tých gurmánov, ktorí radi pomáhajú v domácnosti a predčistia tanier kusom čerstvého chleba, aby bolo umývanie riadu jednoduchšie.
Suroviny:
Postup:
Tip: Ak máte radi sladkovodné ryby, skúste nimi nahradiť kuracie mäso a spraviť rybací bodrel. Podľa wikipédie bolo totiž toto jedlo pôvodne robené z rýb z rieky Gent. Belgičania však prešli ku kuraciemu mäso po tom, ako sa voda v rieke znečistila a ryby sa vytratili.