No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kráľovský bravčový perkelt

bravčový perkeltPerkelt pozná asi každý obyvateľ Strednej Európy. Je to niečo ako základný kameň a zároveň veľvyslanec maďarskej kuchyne. Jedlo,  ktoré je z pohľadu surovín veľmi jednoduché, ale chuťovo sa pritom vyrovnávajúce aj indickému kari, obsahujúce kavalkádu korenín. 

Dlho som perkelt považoval len za istý druh polotovaru, z ktorého sa vyrábajú zložitejšie jedlá. Bola to však z mojej strany  obrovská ignorancia, časom som si uvedomil, že dobre pripravený perkelt s krajcom čerstvého bieleho chleba je proste dobrôtka, ktorú každému odporúčam.




Suroviny:

  • 50 dkg bravčového pliecka
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 biela paprika
  • 1 paradajka
  • 3 lyžičky mletej červenej papriky (naozaj)
  • 2 lyžičky feferónovej pasty (značka Silný Pišta 🙂 )
  • 1  strúčik cesnaku
  • olej (prípadne, ak chcete ešte prichutiť, tak trošku domácej údenej slaniny)
  •  soľ, čierne korenie (do klasického perkeltu sa korenie nedáva, my  ho máme radi, takže ho tam máme)

Postup:

  1. Najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opražím na horúcom oleji (resp. masti, alebo slanine)
  2. Stiahnem hrniec z ohňa, primiešam červenú papriku a prilejem asi pol deci vody
  3. Vrátim hrniec nad oheň a k cibuli pridám na malé kocky nakrájané mäso
  4. Na silnom ohni, pri stálom miešaní pražím, kým mäso nezbledne
  5. Mäso osolím, okorením (nepovinné), pridám feferónovú pastu, prilejem   trošku vody (len trošku, aby sa mäso pražilo, nie varilo) a pražím, postupne podľa potreby prilievam vodu, postup opakujem, kým mäso nie je napol uvarené.
  6. K mäsu pridám nakrájanú bielu papriku, ošúpanú a nakrájanú paradajku, hrniec zakryjem a mäso dusím, kým nezmäkne
  7. Servírujem s čerstvým bielym chlebom, prípadne s nokedlami




bravčový perkelt


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross