Pasanda, naše ďalšie obľúbené kuracie kari. Pôvodný zdroj receptu tvrdil, že je to kráľovské jedlo, v istom zmysle má aj pravdu. Obsahuje síce všetky korenia typické pre indické jedlá, ale jej chuť je jemnejšia (aspoň na indické pomery), omáčka viac krémovitá, bohatá, pričom v nej objavíte tú istú harmóniu mnohých chutí ako u Maminkinom kuracom kari. Je to asi dobrý štart pre tých, ktorí sa toľkej korenitosti boja (aj keď takúto fóbiu považujem za krajne neopodstatnenú 🙂 ).
Potrebné suroviny:
- 500 g kuracieho mäsa
- 2 cibule
- 2 kúsky celej škorice
- 4 zeleného kardamónu (dostať v Hypernove)
- 5 cm čerstvého zázvoru (najemno nasekaný)
- 4 strúčiky cesnaku (pretlačený)
- 1,5 lyžičky kurkumy
- 2 lyžičky mletého koriandru
- pol lyžičky prášku chili (alebo aj viac, podľa tolerancie)
- 250 g smotanového jogurtu (obsah tuku min. 10%, toto nie je miesto pre fitness pokusy, neskúšajte diétny jogurt, pokazíte tým celé jedlo)
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- soľ, olej
- nasekaná koriandrová vňať (nepovinné, ale zaujímavé - koriander v kvetináči často dostať v Kauflande, aj Hypernove)
Ako na to:
- Olej rozpálim, pridám najemno nasekanú cibuľu, niekoľko minút pražím na silnom ohni
- Pridám škoricu a kardamón, premiešam, na slabom ohni pražím ďalších asi 10 minút
- Pridám zázvor, cesnak, premiešam, ďalej pražím asi ďalších 10 minút
- Teraz koreniny – kurkuma, koriander a chili, spolu pražím nejakú minútku, pričom si užívam vône, ktoré sa na teple uvoľňujú
- Pridám lyžicu jogurtu, premiešam, pražím, kým sa väčšina vody z jogurtu odparí, potom pridám ďalšiu lyžicu, celé to zopakujem, kým sa minie jogurt
- Primiešam paradajkový pretlak. Máme hotovú kari pastu.
- Prilejem horúcu vodu, toľko, aby sa pasta zmenila na tekutinu.
- Na slabom ohni varím pastu 20 minút. Za ten čas sa všetky tie chute premiešajú, výsledkom bude tá spomínaná krémová, kráľovská omáčka.
- Osolím, podľa chuti, väčšinou dávam lyžičku soli.
- Kým sa omáčka varí, v druhej panvici na oleji opražím na menšie kúsky nakrájané mäso.
- Opečené mäso hodím do omáčky a varím ďalších 20-30 minút, sem-tam premiešam. Ak je omáčka príliš hustá, pridám trošku vodu.
- Na konci postupu by ste mali dostať mäso s pomerne bohatou, hustou omáčkou. Odstráňte škoricu a kardamón.
- Ak mám doma koriandrovú vňať tak ju nakrájam na malé kúsky a pred servírovaním ju pridám k mäsu. Má zaujímavú chuť, veľmi typickú pre indickú kuchyňu.
- Pasandu servírujem s ryžou, alebo naanom.
Dobrú chuť.