Plnené veci mám vo všeobecnosti veľmi rád. Najmä keď sú rôzne veci plnené mäsom. V tejto oblasti je nepochybne kráľom plnená kapusta, alebo napríklad palacinky hortobágy - obom sa ešte budeme venovať. Teraz Vám chcem ukázať možno menej známe plnené jedlo – kuracie palacinky, recept ktorý našla a ďalej rozvíjala a zlepšovala manželka. Výsledkom jej snáh sú výborné zapečené palacinky plnené jemne ochuteným smotanovým kuracím mäsom. Kvôli palacinkám je to časovo trošku náročnejší recept, ako je u nás zvykom, ale vhodnou deľbou práce sa to dá v pohode zvládnuť a stojí to za to.
Suroviny:
- 6 mierne slaných palaciniek (klasické palacinky len trochu viac soli)
- 500 g kuracieho mäsa nakrájaného na malé kúsky
- 20 g masla
- 1 stredne veľká cibuľa
- 0,75 dl kuracieho vývaru
- 1 dl bieleho vína
- 2 žĺtka
- 30 g strúhaného parmezánu, alebo iný tvrdý syr
- 1 dl kyslej smotany
- 1 dl sladkej smotany na varenie (10%)
- petržlenová vňať, soľ, čierne korenie, štipka tyminánu
Postup:
- upečiem palacinky
- na masle upražím najemno nakrájanú cibuľu
- priložím mäso, osolím, okorením a upražím
- prilejem vývar a víno, pridám tymián a mäso dovarím, omáčku nechám zhustnúť, po uvarení primiešam petržlenovú vňať
- v druhom hrnci premiešam žĺtka a smotany, trošku zo šťavy spod mäsa a na malom ohni to pri častom miešaní celé nechám zhustnúť (pozor na väčší oheň, môže sa to zmeniť na praženicu)
- na palacinku dám trochu mäsa, trochu šťavy, stočím ju, aj konce, aby šťava nevytiekla, potom plnené palacinky vložím na vymastený pekáč
- pri plnení som si nechal trošku šťavy, tú teraz nalejem na palacinky, potom ich posypem strúhaným syrom
- pekáč vložím na 30 minút do rúry, na 200 °C a opečiem dozlata