Dula je u nás pomerne málo používaná surovina. A keďže má práve sezónu, tak nás napadlo pripraviť niečo, čo obsahuje dulu a predsa to nie je kompót 🙂 Pôvodný recept tohto jedla pochádza zo židovskej kuchyne, kde sa robí z pomaly pečených kuracích stehien. Naša stála inšpirácia a obľúbená food blogerka (ak ovládate maďarčinu, alebo si vystačíte s google translatorom, tak vrelo odporúčam Chilli & Vanília) však spravila rýchlu wokovú variáciu, s kuracími prsiami. Rýchlosť pridaná, ale chute ostali, tento recept kombinuje zaujímavú arómu zázvoru, škorice, karamelizovanej cibule s kyslastou ovocnou chuťou medovej dule.
Suroviny:
- šťava jedného citrónu
- 1 ČL cukru
- 2 stredne veľké dule
- 2 kúsky kuracích pŕs (asi 300 g)
- 3 cibule, nakrájané na kolieska
- 5+4 dkg masla
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL zázvorového prášku
- 2 PL medu
- soľ, čierne korenie
Postup:
- V hrnci nechám zovrieť asi 3 litre vody, pridám do nej citrónovú šťavu a cukor.
- Dule rozkrájam na štvrtiny a hodím ich už do vriacej vody (aby nezhnedli). Varím kým nezmäknú (pozor, aby sa nerozvarili) – asi 12-15 minút.
- Keď sú dule uvarené, vyberiem ich z vody, nechám vychladnúť a nakrájam na približne také veľké kúsky, ako mäso
- Medzičasom pripravím mäso: nakrájam ho na menšie kocky, osolím, okorením
- Vo veľkej panvici na 5dkg masla upražím nakrájanú cibuľu, pridám zázvor a škoricu a pražím, kým sa cibuľa mierne karamelizuje
- K cibuli pridám mäso a spolu pražím, kým sa mäso neupečie (typ pre tých, čo dulu nezjedia – už aj takto pripravené mäsko je fantastické!)
- V druhej panvici pripravím dulu: roztopím v nej 4 dkg masla a med. Vmiešam na kocky nakrájanú dulu a asi 1-2 minút karamelizujem. Primiešam k mäsu a ihneď servírujem. Ryža basmati sa výborne hodí k tomuto pokrmu.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
[gn_row]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[/gn_row]