Francúzska kuchyňa mi je veľmi sympatická, napriek tomu, že s ňou nemám hlbšie skúsenosti, a ešte nemal to šťastie urobiť si gastrotúru po Francúzsku. Moje sympatie sú založené na prozaickom a jednoduchom fakte, že milujem jedlá s kvalitnou, hustou, chutnou omáčkou. A vysoko si cením umenie, s akým Francúzi využívajú napríklad výpek z mäsa na výrobu výborných omáčok.
Dnešný recept, kurča Bonne Femme, patrí práve medzi mäsové jedlá s bohatou, chutnou omáčkou, založenou na výpeku, bylinkách a jemnej smotane. Bola objavená a pripravená mojou Samantou (však bonne femme, nie? 🙂 ).
Suroviny:
- 300 ml kuracieho vývaru
- 4 vykostené kuracie prsia
- 35 gramov masla
- 100 gramov anglickej slaniny
- 8 šalotiek
- 150 gramov čerstvých šampiňónov
- 100 ml bieleho vína
- 2 lyžice múky
- 1 bobkový list
- 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
- ½ lyičky sušeného tymiánu (ak máte čerstvý, dajte viac)
- soľ, čierne korenie
- 50 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Kuracie prsia osolím, okorením
- Na panvici rozpustím maslo, mäso na ňom opražím dozlata
- Mäso vyberiem z panvice a odložím (na horšie časy :))
- Do výpeku vložím anglickú slaninu a opražím ju dochrumkava
- Prihodím rozštvrtené šalotky, pražím pár minút, potom pridám šampiňóny a pražím ďalších pár minút
- Prilejem biele víno, dobre premiešam a nechám omáčku variť pár minút
- Postupne primiešam múku, potom prilejem teplý vývar, mierne znížim teplotu
- Pridám bobkový list a vrátim kuracie prsia do panvice
- Spolu to všetko varím asi 7 minút, pričom mäso poobraciam, aby sa omáčka dostala všade (ak je omáčka príliš hustá, pridajte trošku vody)
- Pár minút pred koncom mäso posypem tyminánom a petržlenovou vňaťou
- Ak chcete bohatšiu omáčku, pred servírovaním prilejte ešte smotanu (neuhádnete, my sme ju pridali)