No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Lasagne so špenátom a talianskymi syrmi

Lasagne so špenátom a talianskymi syrmiSám som prekvapený, ako často sa nám v poslednom čase objavujú recepty so špenátom, napriek jeho ešte vždy pošramoteného imidžu, ktorý vo mne ostal ešte z detstva. Ani vtedy som ho nikdy nechcel, aj keď som ho vždy nakoniec celkom s chuťou zjedol, keď sa už dostal na môj tanier. Veľa sa toho nezmenilo ani odvtedy, nové recepty so špenátom vyberá a väčšinou aj uvarí manželka, lebo moja prvá reakcia na špenát je vždy odmietavá. A ako za detstva, aj teraz si pochutím na týchto jedlách 🙂

Tentoraz tu máme variáciu známych lasagne, namiesto klasickej boloňskej mäsovej plnky sme ale použili plnku z čerstvého špenátu a rôznych talianskych syrov – ricotta, gorgonzola, parmezán a mozarella.

Suroviny:

omáčka

  • 850 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 50 g múky
  • 1 bobkový list
  • 60 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ, čierne korenie

lasagne

  • 600 g čerstvého (baby) špenátu
  • 220 g syru ricotta
  • 12 plátkov lasagne cestoviny
  • trochu masla
  • ¼ nastrúhaného muškátového orechu
  • 200 g syru gorgonzola
  • 200 g syru mozzarella
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Pripraví sa omáčka: do panvice pripravím  mlieko, maslo, múku a bobkový list, osolím, okorením a na strednom ohni šľahadlom dobre rozmiešam, až kým omáčka nezačne vrieť a hustnúť. Plyn dám  na minimum a nechám omáčku bublať asi 5 minút.  Následne primiešam 50 g parmezánu,  vyberiem bobkový list, odstavím oheň a omáčku prikryjem.
  2. Špenátové listy očistím, umyjem. V panvici roztopím  trochu masla, na ktoré potom hodím špenát, osolím, zakryjem a nechám dusiť na 2 minúty.
  3. Špenát potom scedím a rukou poriadne potlačím listy, aby som z nich vyžmýkal čo najviac vody.  Následne špenátové listy nasekám.
  4. V miske zmiešam špenát, ricottu a asi 1,5 dl už pripravenej omáčky, osolím, okorením a pridám nastrúhaný muškátový orech. Poriadne to popremišam a postupne pridám rozdrobenú gorgonzolu.
  5. Poskladám lasagne na pekáči: začnem omáčkou a tretinou špenátovej pasty, na ktorú uložím prvú vrstvu cesta, na ktorú potom dám znova omáčku, vrstvu špenátovej-syrovej pasty a vrstvu mozzarelly. Opakujem proces kým sa mi neminie cesto, pričom končím vrstvou omáčky, na ktorú posypem zostatok parmezánu a mozzarelly.
  6. Lasagne dám do rúry na 180 stupňov na cca. 50-60 minút. Hotovo.

Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

[gn_row] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [/gn_row] Lasagne so špenátom a talianskymi syrmi


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross