Pred niekoľkými rokmi som dostala tento recept od mojej kolegyne-kamarátky, ktorá občas piekla najmä pre svoje krstné deti, ktoré si veľmi obľúbili jej bábovku. Tá očarila aj nás, nielen detičky. Veď niektorí dospelí sú maškrtní počas celého života a my s manželom patríme do skupiny tých, ktorý milujú zákusky a sladké dobroty nadovšetko.
Je tu teda recept našej nedeľnej bábovky, ktorá ešte ani raz nesklamala ani nás, ani našich kamarátov.
Čo potrebujeme:
- 3 vajcia,
- 140 g masla (môžeme použiť aj cca deci oleja, ako to robievam ja v poslednom čase),
- 140 g cukru,
- 1 dl mlieka,
- 180 g polohrubej múky,
- štipku soli,
- nastrúhanú kôru z dôkladne umytého citrónu,
- vanilku,
- kypriaci prášok,
- hrsť hrozienok,
- hrsť mandlí (okrem horeuvedených ingrediencií môžeme použiť aj rôzne kompóty alebo čerstvé ovocie podľa vlastnej chuti, treba však pozorne dávkovať, aby cesto ostalo ľahké),
- tuk a múku na vysypanie plechu.
Ako postupujeme:
- Maslo, žĺtky a cukor vymiešame do peny, pridáme citrónovú kôru, vanilku, vlažné mlieko a soľ. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku premiešame s kypriacim práškom a spolu so „snehom“ ju zľahka vmiešame do cesta.
- Pridáme v horúcej vode umyté a odkvapkané hrozienka, olúpané, nakrájané a na horúcej panvici opražené mandle. Premiešame. Formu vymastíme tukom, vysypeme múkou a naplníme.
- Pečieme v mierne predhriatej (180-200 C) rúre cca 45 minút. Upečenú bábovku vyklopíme a posypeme práškovým cukrom a vanilkou.
Po obede alebo pri kávičke je skvelou maškrtou.
