Dnešný obed som sa rozhodla urobiť obed z toho, čo chladnička dá. Sem-tam to robím, aby som v nej vedela udržiavať poriadok. Našla som tam trošku anglickej slaniny, syr (ktorý tam je vždy) a smotanu. Spomenula som si na dobre znejúci recept gratinovaných zemiakov z mexickej kuchárskej knihy, trošku som ho prispôsobila našim chúťkam a obsahu chladničky a výsledok naservírovala hladnému manželovi. Dopadli tak dobre, že si musel po obede dávať „tráviacu tabletku“ vo forme vychladenej desiatky.
Suroviny:
- 1 kg zemiakov
- 2 zelené chilli papričky
- 1 cibuľa
- 100 g anglickej slaniny
- 100 g syru
- 2 dl kyslej smotany
- 2 dl smotany na šľahanie
- kayenské korenie, čierne korenie, soľ, olej
Postup:
- zemiaky očistím a nakrájam na tenké plátky
- chilli papričky prekrojím na polovicu, odstránim jadierka a nasekám nadrobno
- cibuľu nakrájam na polkolieska
- na panvici rozpálim olej, na ktorom osmažím zmes zemiakov, chilli a cibule
- zmes osolím, okorením čiernym a kajenským korením
- rúru predhrejem na 180°C
- plátky slaniny nakrájam na kocky
- zemiakovú zmes vložím do ohňovzdornej misy, prilejem naň (predom zmiešané a mierne osolené) smotany, poukladám slaninku a všetko posypem strúhaným syrom
- v rúre pečiem asi 40 minút
Dobrú chuť!