No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Musaka, grécka klasika bez predsudkov

MusakaDlhý čas som sa k musake staval veľmi skepticky. Obsahuje totiž pomerne veľa zeleniny – baklažán, aj paradajky, neznie ako skutočné „mužné jedlo“. Predsudky sa tvrdo držali, aj napriek tomu, že mi musaka u bratovcov vlastne chutila (aj keď sa priznám, vtedy somz nej odstránil všetko čo sa podobalo na zeleninu ).

Potom som nedávno v telke videl dokument o Grécku. Prepol som tam práve v momente, keď na (pre mňa vtedy ešte neznáme) jedlo začali natierať hrubú vrstvu hustej syrovej masy. Keďže ja syr milujem, hneď som sa začal o to jedlo zaujímať. Bola to samozrejme dlho zatracovaná musaka. Rýchlo sme na nete pohľadali recept, ktorý obsahoval pre mňa dostatočné množstvo syru a bešamelu, a dali sme sa do toho.

Dnes sú skepsa, aj predsudky preč.

Čo k tomu treba (pre 6 osôb):

  • 2 veľké zemiaky
  • 3 baklažán
  • 150 ml olivového oleja
  • 100 ml oleja
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • 400g lúpaných paradajok (môžete použiť aj konzervu)
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička kmínu
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 2 bôbkové listy
  • 50 g múky
  • 75 g masla
  • 750 ml mlieka
  • pol lyžičky mletého muškátového orechu
  • 3 žĺtky
  • 70 g syru – Parmezán, Pecorino, prípadne Grana Padano (ten posledný kúpite v hypermarketoch
  • soľ, čierne korenie

Ako na to:

  1. Zapnem rúru, nastavím na 250 stupňov
  2. Kým sa rúra zohreje, na olivovom oleji opečiem mäso, keď stmavne pridám cibuľu, po niekoľkých minútach pridám aj cesnak a pár minút opekám
  3. Pridám paradajkový pretlak, lúpané paradajky, bôbkový list, kmín, škoricu, soľ, čierne korenie, dobre premiešam a spolu opekám 20 minút
  4. Baklažán ošúpem a nakrájam na 1 cm hrubé kolieska, naložím ich na plech, natriem olivovým olejom, osolím a okorením, na 15 minút pošlem do rúry
  5. Teraz príde nezvyčajný krok, ktorý dodá zaujímavú príchuť – ošúpané zemiaky nakrájam na kolieska a vypečiem ich dozlata v oleji, nechám odkvapkať.
  6. Bešamel – roztopím maslo, pri stálom miešaní pridám múku, potom mlieko, poriadne miešam, kým nezhustne, zoberiem z ohňa, pridám žĺtka, polovicu syru, muškátový orech, soľ, korenie a dobre premiešam. Výsledkom by mala byť hustá, chutná pasta.
  7. Na pekáč naložím kolieska zemiakov, na ne baklažán, potom všetko mäso, znova baklažán a na vrch natriem bešamel, nasypem druhú polovicu syra, vložím do rúry na 30 minút, na 180 stupňov.

Hotovo.

Tip: podľa gréckych zdrojov by sa mala musaka jesť už mierne vychladnutá, nie horúca, vtedy sa uplatnia všetky jej chute.

Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

[gn_row] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [/gn_row]

Musaka

Musaka


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross