No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Palacinky Hortobágy á la Malomestský gurmán

Palacinky HortobágyVýborné, mäsom plnené palacinky tu už boli. Kráľom palacinkových mies je však tento skvost maďarskej kuchyne, palacinky Hortobágy. Sú to palacinky plnené zomletým mäsom z bravčového, alebo hovädzieho perkeltu, poliate smotanovou šťavou z mäsa a tak spolu mierne prepečené. Bohaté,  korenisté chute, fajne šťavnatá mäsová plnka, no povedzte nezbiehajú sa vám slinky?

My sme pre vás pripravili variáciu týchto palaciniek, plnili sme ich totiž nie perkeltom, ale kuracím paprikášom. Je to takisto chutná variácia, je však trošičku jemnejšia, preto sa niekedy používa aj ako teplé predjedlo. Aj keď, musím priznať, keď som túto lahôdku raz dostal ako predjedlo, bolo mi do plaču, že je ho tak málo.

Takže, kapitola I. – Príprava kuracieho paprikáša

(recept je na celé kura, aby ste si ho mohli urobiť aj ako samostatné jedlo). Druhá fáza je na potom uvedená na cca. 400 gramov čistého uvareného mäsa. Ak použijete menšie kura, možno sa k 400 gramom mäsa dopracujete

Suroviny:

  • Rozporcované kura (my sme použili kuracie stehná)
  • 5 dkg domácej údenej slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 dl kyslej smotany
  • 1 dl sladkej smotany
  • 1 zelená paprika
  • 1 paradajka
  • 1 lyžica dobrej červenej papriky (prášok, nie čerstvá paprika)
  • Soľ

Postup:

  1. Na malé kúsky nakrájanú slaninu opečiem, na vyškvarenom tuku potom opražím nasekanú cibuľu
  2. Stiahnem panvicu z ohňa a primiešam červenú papriku, prilejem 2-3 lyžice vody
  3. Kuracie kúsky hodím na cibuľovú zmes a opražím ich do biela a osolím
  4. Pridám očistenú a nakrájanú papriku a ošúpanú, nakrájanú paradajku
  5. Prikryjem hrniec a kura varím vo vlastnej šťave kým mäso zväčša nezmäkne
  6. Potom pridám 1 dl kyslej smotany a varím, kým mäso úplne nezmäkne
  7. Na konci pridám druhú polovicu kyslej smotany, sladkú smotanu a celú masu na chvíľu prevarím

Kapitola II. – Príprava palaciniek Hortobágy

Suroviny:

  • 8-10 mierne slaných palaciniek
  • 400 gramov čistého mäsa z kuracieho paprikáša
  • Trošku múky

Postup:

  1. Očistené kuracie mäso zomeliem, premiešam s časťou šťavy z paprikáša, aby som dostal krémovitú masu
  2. Palacinky naplním touto masou a poukladám ich do pekáča
  3. Ak je šťava z paprikáša príliš riedka, primiešam do nej trošku múky, aby zhustla
  4. Šťavu potom nalejem na palacinky, pekáč  prikryjem alobalom a na strednom stupni pekáča palacinky zohrejem
  5. Hotové palacinky môžete servírovať s ďalšou porciou kyslej smotany

Palacinky Hortobágy


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross