Genéza dnešného obeda bola zložitá. Vedeli sme len toľko, že chceme navariť niečo nové, ale to bolo asi všetko, čo sme vedeli. A pri prezeraní zbierky receptov sa preukázala stará pravda, že keď človek nevie, čo chce, tak mu nič nie je dobré. Postupne sme sa dostali do štádia, že sa variť nebude a radšej sa vyberieme do neďalekej slovenskej reštaurácie na halušky.
V poslednom momente prišla manželka so skvelou myšlienkou, spraviť mäsové palacinky. Samozrejme, museli byť nejak po novom, nie naše klasické kuracie palacinky Hortobágy. Tak sme vymysleli túto bravčovú verziu mäsových palaciniek, plnených mäsovo-šampiňónovo-smotanovou plnkou, podobnou soté. A aby bol obed plný noviniek, nechal som sa nahovoriť na prílohu z poľného šalátu s vinaigrette dressingom. Na pohľad ten šalát síce vyzerá ako jednoduchá poľná burina (možno aj je 🙂 ), ale musím uznať, bol k pomerne ťažkému hlavnému jedlu celkom príjemný. Asi starnem, toto by som pred desiatimi rokmi nikdy nepriznal 😉 .
Suroviny:
- 8 palaciniek
- 500 g bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g šampiňónov
- 2 lyžice múky
- 1 bobkový list
- 2 štipky tymiánu
- 3 lyžičky paradajkového pretlaku
- 1 dl bieleho vína
- 10 kusov kapari
- 180 ml smotany na šľahanie
- Olej, soľ, čierne korenie
Postup:
- Pripravím palacinky (dnes sme ich v znamení inovatívnosti spestrili troškou petržlenovej vňate)
- Mäso nakrájam na menšie kúsky, posypem múkou.
- Najemno nakrájanú cibuľu opražím na troške oleja, potom pridám mäso a niekoľko minút ho pražím na silnom ohni, stále miešam, aby múka neprihorela.
- Pridám na štvrtiny nakrájané šampiňóny, najemno nakrájaný cesnak, paradajkový pretlak, bôbkový list, tymián, víno a kapari, osolím, okorením podľa chuti, pár minút pražím, potom panvicu zakryjem a mäso dusím, kým nebude fajnove mäkké.
- Nakoniec pridám smotanu, krátko prevarím, prípadne ešte dochutím a mäso je hotové.
- Nechám krátko vychladnúť, potom oddelím šťavu a mäsovo-hríbovú masu mixérom rozpracujem na hrubšiu pastu.
- Na každú palacinku vložím 2 lyžice plnky a zabalím ju do formy obálky, podobne ako sme plnili chimichangas.
- Palacinky poukladám na pekáč, polejem ich božskou smotanovou šťavou z mäsa a na 10 minút ich vložím do rúry na 200°C, aby sa prehriali.
- Dnes sme k palacinkám pripravili šalát s dressingom vinaigrette, ktorá sa pripravuje takto: 3 štipky soli rozpustím v 3 lyžiciach vínneho octu, následne primiešam 6 lyžíc olivového oleja, dochutím čiernym korením a pridám pol lyžičky dijonskej horčice.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
[gn_row]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[/gn_row]