Prvý ozajstný gastro-výlet do Talianska (kde sme si už mohli dovoliť viac ako konzervu, prípadne pizzu, špagety a lasagne) ma vyviedol z niekoľkých omylov. Napríklad som zistil, že mám rád žltú dyňu, len musí byť krásne zrelá a sladká, alebo že som schopný skonzumovať aj jedlo, ktoré obsahuje pomerne vysoký podiel paradajok, alebo že v Taliansku slúžia cestoviny len ako predjedlo. Ale aj to, že rizoto vôbec nie je to, čo som si myslel, že je.
Vo Florencií som si jeden večer povedal, že si ako predjedlo dám niečo ľahké, a vyskúšam rizoto s Gorgonzolou. Čakal som, ako je to u nás zvykom, ryžu s kúskami zeleniny, mäsa a s kúskami syra Gorgonzola. Zostal som trošku prekvapený, keď mi doniesli ryžovú masu, ktorá sa topila v bielej, pomerne hustej omáčke. Prvá reakcia bola typu „prebohatotoječo?“. Druhá reakcia „mňaaaam“ prišla už po ochutnaní rizota s výbornou chuťou syra, vína doplnených jemnou textúrou omáčky.
Zistil som, že Talianske rizoto je bohaté, krémovité, robené na masle a zväčša s vínom. Robí sa z ryže, ktorá je na rizoto vhodná (asi by sa nerozpadla pri stálom miešaní). Dostanete ju napríklad v Hypernove (je na nej uvedené „per risotti“).
Teraz vám predstavujem prvú vyskúšanú variantu, Rizoto s Gorgonzolou. Na obrázkoch to veľmi dobre nevyzerá, ale chutí to o to viac.
Suroviny:
Postup:
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!