Jedným zo základných pravidiel stolovania je, že ku kurčaťu patrí biele víno. Preto pri prvom prečítaní tohto receptu som si povedala, že toto nemôže fungovať. Ale na Silvestra sa predsa môže všetko! Od Silvestra sa očakáva, že bude vyvrcholením celého roka. Čo dobré sa udialo, to sa ešte umocní a na to zlé pomôže zabudnúť. Má to byť niečo výnimočné nielen čo sa týka zábavy a očakávaní, ale priam orgiou kulinárskych zážitkov. Nuž, niečím takým bolo aj toto kurča.
Suroviny:
Postup:
1. Naporcované kurča posoľ a posyp čiernym (prípadne bielym) korením, poukladaj do zapekacej misy a pokvapkaj šťavou z polovice citróna.
2. Každý kúsok zakry tenučkým plátkom sedmohradskej slaniny
3. V pohári zmiešaj smotanu, víno a prelisovaný cesnak a nalej na kúsky mäsa.
4. Pridaj dva bobkové listy, posyp tymiánom, rozmarínom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
5. V rúre zohriatej na 200°C prikryté podus 1 hodinu.
6. Odkry, pridaj nakrájané šampióny a koňak a pri 250°C dočervena zapeč.
7. Podávaj s ryžou, tarhoňou alebo zapekanými zemiakmi.
8. Zožni pochvalu svojich silvestrovských hostí.