Tento recept som si chcel nechať na jesennú vlnu prechladnutí, ako chutné homeopatikum. Po dvoch týždňoch dažďov je však polovica mojich známych prechladnutá, tak teda skúsim pomôcť. Rôzne syrovo-smotanovo-majonézovo-všelijaké cesnakové pomazánky poznáte, predávajú sa aj v obchodoch. Táto je trošku iná, nerobí sa zo surového cesnaku, ale upečeného, čo dáva pomazánke sladkastú chuť sprevádzanú ešte aj miernou „upraženou“ arómou cesnaku. Zaujímavý chuťový zážitok doplní ešte dávka parmezánu, citrónovej šťavy a bazalky.
Suroviny
- 3 hlávky cesnaku
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička strúhaného parmezánu
- 3 lyžičky nasekanej bazalky (alebo 1 lyžička sušenej)
- 2 lyžičky olivového oleja
- soľ, čierne korenie
Postup
- Rúru dám zohriať na 200°C
- Odrežem kúsok z hornej časti hlávky cesnaku, aby sa odkryli strúčiky
- Cesnak dám na pekáč, osolím, okorením a polejem troškou olivového oleja a pečiem kým dostane zlatistú farbu, cca. 45 min
- Zmäknuté strúčiky potom vytlačím do taniera, pridám citrónovú šťavu, bazalku, parmezán a vidličkou vymiešam nátierku, dochutím soľou a čiernym korením