No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Smotanový tokáň so šampiňónmi

Keď sa hovorí o mäse v maďarskej kuchyni, každého hneď napadne klasický perkelt (výborný recept tu...). Oveľa menej ľudí však pozná jednu z najstarších mäsitých jedál maďarskej kuchyne, tokáň (tokány). Rozdiel medzi perkeltom a tokáňom je najmä v tom, že v tokáni sa mäso najmä dusí, nie praží a tokáň väčšinou neobsahuje pre perkelt typickú červenú papriku (alebo ak, tak len trošku). Namiesto toho je hlavným korením tokáňa oveľa staršia korenina, čierne korenie (a slanina, hríby, kyslá smotana). Ako to bolo s perkeltom, či paprikášom, rozmachom kulinárstva v 19. storočí sa toto jednoduché jedlo  ďalej rozvíjalo, sofistikovalo a vzniklo veľa rôznych kombinácii.

Takto vznikla aj táto, smotanová variácia (sladká smotana v origináli nebola). Výborné jedlo, s domácimi chuťami.

Suroviny:

  • 500 g bravčovej sviečkovice (ak chcete, môžete použiť napr. aj morčacie mäso)
  • 500 g šampiňónov
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 ml vývaru
  • kúsok čerstvého rozmarínu (alebo štipka sušeného)
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 1 lyžička horčice
  • trochu múky
  • soľ

Postup:

  1. Slaninu nakrájam na malé kocky v hrnci ju začnem pražiť, kým nepustí masť
  2. Hodín do hrnca nakrájané mäso, lístky rozmarínu, okorením a mäso len rýchlo upečiem dobiela
  3. Pridám nakrájanú cibuľu, 2 strúčiky nakrájaného cesnaku a niekoľko minúť pražím pri stálom miešaní
  4. Následne do hrnca hodím nakrájané šampiňóny a pražím kým sa šampiňóny nescvrknú
  5. Mäso podlejem vývarom, hodím k nemu posledný strúčik cesnaku (nakrájaný) a všetko varím, kým mäso nezmäkne
  6. Potom k mäsu prilejem zmes kyslej a šľahačkovej smotany a trochu múky (najlepšie je to vymiešať osobitne, pred priliatím k mäsu), počkám kým omáčka trochu zhustne a servírujem.

Dobrú chuť!

Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

[gn_row] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [/gn_row]


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross