No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Švédske mäsové guľky

Švédske mäsové guľkyPredpokladám, že väčšina z vás (nás) ešte nebola vo Švédsku. Tak vás po prečítaní tohto nadpisu iste napadne jediné slovo nerozdeliteľne spojené so Švédskom, aj jeho národným jedlom: IKEA.

Priznám sa, tých pár prípadov čo som tam jedol som sa nikdy nedostal k tomu, aby som ich guľky okoštoval, vždy ma zlákal losos. Nebol som ani vo Švédsku. Takže neviem porovnať, nakoľko originálny bol recept, podľa ktorého sme tieto guľky vyrábali, ale jedno viem, boli výborné, omáčka priam božská (omáčky sú mojou slabosťou :). Odporúčam ich aj vám.

Suroviny:

Guľky:

  • 25 dkg zemiakov
  • 0,5 cibule
  • 2 lyžičky mletého koriandra
  • 20 dkg mletého hovädzieho mäsa
  • 20 dkg mletého bravčového mäsa
  • 1 vajce
  • 0,5 dl mlieka
  • ¼ lyžičky muškátového orechu
  • Soľ, biele korenie

Omáčka:

  • 2 pol. lyžice sójovej omáčky
  • 2 dl smotany na šľahanie
  • 1 pol. lyžica hladkej múky
  • Štipka bieleho korenia

K pečeniu 2 dl oleja a 15 dkg masla a k servírovaniu trochu čučoriedkového džemu, alebo kompótu

Postup:

  • Zemiaky očistím, nakrájam na menšie kocky a v slanej vode uvarím a pretlačím na kašu. Nechám vychladnúť.
  • Zapnem rúru, na 100 stupňov.
  • Najemno nakrájam (ak sa mi chce, radšej nastrúham) cibuľu a následne ju premiešam so všetkými ostatnými ingredienciami guliek, vrátane zemiakovej kaše, masu poriadne prepracujem, aby bola homogénna. Podľa chuti osolím, okorením a vyformujem cca. 20-25 guliek, s priemerom okolo 2 cm.
  • Oleja a maslo rozpustím na panvici, v ktorej za cca. 10 minút upečiem mäsové guľky (ak sa vám nezmestia do panvice, rozdeľte olej a maslo na polovicu a upečte guľky na dvakrát). Upečené guľky vložím do rúry, aby ostali teplé. V panvici nechám asi 3 pol. lyžice olejo-masla na prípravu omáčky.
  • Pripravím omáčku: v jednej miske premiešam 2 dl horúcej vody so sójovou omáčkou, v druhej poriadne premiešam smotanu a múku.
  • Na opäť rozpálenú panvicu s ponechaným olejo-maslom vylejem sójovú omáčku s vodou, premiešam a pritom z panvice do omáčky zoškrabkám fajné pripečené kúsky mäsa.
  • Následne primiešam múkovo-smotanovú masu, omáčku okorením a pri miernom ohni varím cca. 5 minút, kým pekne nezhustne.
  • Guľky potom servírujem bohato poliate božskou omáčkou, so zemiakmi a čučoriedkovým lekvárom.

Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

[gn_row] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [/gn_row] Švédske mäsové guľky


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross