No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Umučené zemiaky

Pečené zemiakyNa austrálskej časti internetu som minule našiel krásne jednoduchú, pritom grandióznu variáciu na klasické pečené zemiaky. Samotné zemiaky asi tento recept nenávidia, lebo namiesto humánneho upečenia a zjedenia ich teraz čaká dlhá tortúra, pri ktorej ich najprv uvaria, potom čiastočne roztlčú, potom im rany posolia a následne ich pripečú pomocou horúceho oleja. No proste hotová inkvizícia.  Ale, ako ujo Einstein hovorieval, „alles ist relativ“, takže čo sú pre zemiaky možno muky, to je pre chuťové bunky malomestského gurmána potešenie.
Tieto zemiaky sa podľa mňa výborne hodia k rôznym opečeným, grilovaným mäsám, steakom, alebo aj samotné, ako výborný snack.

Suroviny:

  • zemiaky (najlepšie skoré)
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie, rôzne bylinky, ďalšie možné prísady (pozri poznámku pod receptom)

Ako na to:

  1. Celé zemiaky uvarím v šupke
  2. Keď sú hotové, poukladám ich na pekáč vytretý olivovým olejom a tortúra začína:
  3. Zemiaky pomocou tupého predmetu (napr. drvič na zemiaky) opatrne roztlačím a to na dvakrát, pričom druhé zatlačenie je kolmé na prvé. Dávam pritom pozor na to, aby sa zemiak nerozpadol, len pekne otvoril a rozpučil na placku
  4. Každý zemiak potriem olivovým olejom, osolím, okorením (my sme použili čerstvý rozmarín,  čierne korenie)
  5. Vložím do rúry (220 °C) na 20-25 minút, kým sa zemiaky opečú dozlata.

Po prečítaní receptu a prvom vyskúšaní určite prídete na podobné myšlienky, ako my, že počet možných variácií je nekonečný. Tak narýchlo ma hneď napadli ďalšie možné prísady ako cibuľa, cesnak, grilovacie korenie, provensálska koreniaca zmes, zmes na bylinkové maslo, syr, smotana, slaninka, bacon, atď. Vyskúšajte a ozvite sa, aká je najlepšia kombinácia.

pečené zemiaky

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross