Ďalší recept od našej pravidelnej prispievateľky, Janky R. Tentoraz nám prezentuje recept na jednoduchú a rýchlu maškrtu, podľa môjho názoru veľmi vhodnú na zamračené, depresívne zimné dni: kakaové rezy.
Recept je dimenzovaný na 1 veľký, hlboký plech.
Suroviny:
Cesto
- 500g polohrubej múky
- 1 droždie
- 300 ml vlažného mlieka
- 50 g práškového cukru
- 2 čl /čajové lyžičky/ kypriaceho prášku
- 1/2 čl soli
- 100 ml oleja
- 100 g masla /palmarín a pod./
- 2 žĺtky
- papier na pečenie
Na dokončenie:
- práškový cukor na posypanie
Na plnku:
- 80 g kakaa /klasické/
- 160 g práškového cukru
- 3 pl /polievkové lyžice/ piškótových omrviniek
- 200 ml kyslej pochúťkovej smotany
Postup:
- Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 lyžičky práškového cukru, 1 lyžice múky a droždia urobíme kvások, ktorý necháme vykysnúť
- Do veľkej misy preosejeme múku, práškový cukor, kypriaci prášok, soľ a premiešame. Pridáme vykysnutý kvások, olej, rozpustené vlažné maslo a zvyšné mlieko v ktorom sme rozmiešali 2 žĺtky. Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 3 rovnaké časti.
- Pripravíme si plnku: preosiate kakao, cukor preosejeme a zmiešame s piškótovými omrvinkami a pridáme kyslu smotanu a miešame kým nevznikne hustejšia zmes, ktorá sa dobre natiera.
- Na plech dáme papier na pečenie.
- Prvú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme pomocou valčeka na plech. Na cesto natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta, opäť potrieme plnkou a navrch dáme opäť vyvaľkané cesto.
- Takto pripravený plech prikryjeme čistou utierkou a necháme hodinu kysnúť. Potom vrchný plát popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov, teplotu znížime na 180 a pečieme 20 minút. Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
[gn_row]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[/gn_row]