No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Z Bubuho kuchyne: Ajo blanco

31. júla 2009 | | | |  | 

Ajo blancoJe viac ako 30 stupňov, každý z nás rozmýšľa o tom ako by sa dalo prežiť v takýchto horúčavách. K mojim tradičným odpovediam na túto otázku patrí studená andalúzska cesnaková polievka, Ajo blanco. Andalúzia je najhorúcejším regiónom Európy s úžasnou gastronómiou. Po našich prvých skúsenostiach s andalúzskou kuchyňou sme sa stali fanúšikmi  Ajo blanco, ktoré  „varíme“ každé leto niekoľkokrát.

Ingrediencie:

  • 10 dk baguette alebo rožkov – nemusia byť čerstvé, práve naopak: najlepšie sú dvojdňové
  • 3-4 polievkovej lyžice sherry-octu
  • Polovica cesnaku, rozdrvená
  • 20 dk mandlí (olúpané)
  • 3 dl olivového oleja
  • Soľ, voda
  • Ovocie, napríklad žltý melón, jablko, nám sa najviac osvedčilo hrozno

 

Príprava:

  1. Baguette/rožky dáte do hrnčeka, polejete sherry-octom a pridáte aj 1 dl studenej vody. Hrnček dáte na 30 minút do chladničky. Po polhodine pridajte mandle, rozdrvený cesnak, 1 dl olivového oleja, 1,5 dl vody a 2 kávovej lyžice soli. Pomiešajte a na noc dajte do chladničky.
  2. Na ďalší deň hrnček vyberte z chladničky, pomiešajte obsah a pridajte cca 1,5 – 2 dl olivového oleja, opäť premiešajte a pridajte asi 4 dl studenej vody. Prelejte cez sitko – ja to nerobím vždy, je mi ľúto tých ingrediencií, ale je fakt, že polievka vyzerá viac esteticky. Na ďalšie 3 hodiny hrnček dajte do chladničky.
  3. Medzitým využite čas na rozkrájanie ovocia – opäť odporúčam hrozno, ale žltý melón je tiež veľmi dobrý. Pri podávaní prilejte kávovú lyžicu olivového oleja a pridajte hrozno.

Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

[gn_row] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [/gn_row]

Ideálnym spoločníkom Ajo blanco je extra-suché Sherry, napr. Tio Pepe alebo suchý, nie príliš komplikovaný a dobre vychladený Sauvignon Blanc.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross