Vďaka nemenovanému veľkoobchodu máme v poslednom čase prístup ku „kvázi-exotickým“ druhom mäsa. Klokanie mäso bolo aj na prvý pohľad veľmi zaujímavé a môj názor sa nezmenil ani po prvých skúsenostiach. Práve naopak: asi od júla 2008 patrím k pravidelným konzumentom tejto špecialitky.
Klokanie mäso sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi, vrátane perfektného steaku, napríklad s omáčkou salsa verde. Teraz však napíšem ako sa dá pripraviť zjednodušený Casserole, t.j. klasické francúzske jedlo.
Ingrediencie:
- 0,5 kg čistého klokanieho mäsa (to nie je problém, približne 1 kg balenie obsahuje na 99,9 percent čisté mäso)
- 2 polievkovej lyžice olivového oleja
- 1 cibule
- 3 prúžky cesnaku
- 150-200 g hríbov/húb, rozkrájať.
- 2,5 deci červeného vína (pozor na kvalitu!)
- 1,5 deci hovädzej polievky
- 2 polievkovej lyžice paradajkovej omáčky
- tymián a rozmarín podľa chuti, ja osobne nikdy nešetrím so zeleným korením a keď to trošku preženiete, nie je to vôbec na škodu veci 🙂
- 2-3 bobkového listu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Príprava je mimoriadne jednoduchá (povedzme, že trošku zjednodušená, čo sa však v žiadnom prípade neškodí kvalite):
- Olej dáme do panvice (ja používam wok) a po 2-3 minútach pridáme mäso rozkrájané na cca 4 centimetrové kocky. V priebehu niekoľkých minúť rýchlo opražíme kým nezíska jemnú hnedastú farbu, potom vyberieme a dáme nabok. Tento krok by som v žiadnom prípade neodporúčal vynechať, lebo sa tým zakonzervujú arómy a chute a nevytratia sa v priebehu ďalších krokov.
- Pridáme olej, najemno rozkrájanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Necháme v panvici, kým nezískajú svetlohnedú farbu.
- Potom pridáme zvyšok ingrediencií, vrátane „predpripravného“ mäsa a privedieme do varu. Potom dáme do rúry – najlepšie na hlinenom pekáči– a asi 2 hodiny pečieme pri teplote 160 stupňov.
- Mäso musí byť jemné a zároveň veľmi aromatické po približne dvoch hodinách, ale samozrejme musíte počítať s odchýlkou. Podávame s americkými zemiakmi alebo s fettuccine s maslom.
K tomuto jedlu by som odporúčal ťažšie červené víno, napríklad Cabernet Sauvignon alebo Syrah z údolia Rhôny.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
[gn_row]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[gn_column size="1/2"]
[/gn_column]
[/gn_row]