No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Z Bubuho kuchyňe: Gravlax

17. apríla 2009 | | | |  | | | |

GravlaxGravlax je pravdepodobne najznámejším receptom škandinávskej kuchyne. A keďže je (relatívne) čerstvý losos ľahko dostupný už aj u nás, máme príležitosť vyskúšať recept Vikingov aj my.

.
Ingrediencie:

  • Polovička lososa (filet, cca 1,5 kg)

„Marináda“

  • 12 dkg morskej soli
  • 9 dkg krištáľového cukru
  • 9 g čierneho korenia
  • 3 citróny a 3 limetky – zostrúhať kôru
  • 2,5 dkg anízu
  • 0,5 deci ginu
  • 6 polievkovej lyžice kôpru, rozkrájať na veľmi jemné kúsky

Pri servírovaní budeme potrebovať

  • 2 deci olivového oleja
  • 1 polievkovej lyžice kôpru
  • 2 polievkovej lyžice mletého čierneho korenia

Príprava

  1. Lososa očistíme, odstránime kostičky a ostrým nožom na niekoľkých miestach mierne prepichneme. Ingrediencie pomiešame a polovicu, približne v 1 cm hrúbke dáme na veľký tanier. Naložíme lososa a pridáme druhú polovicu. Zakryjeme fóliou a na 24 hodím dáme do chladničky.
  2. Po 24 hodinách vyberieme z chladničky a odstránime marinádu. Polejeme olivovým olejom a na ďalších 8 hodín dáme do chladničky.
  3. Vyberieme a pred podávaním ostrým nožom pokrájame na tenké kúsky. Kráľovská pochúťka.

Ak sa rozhodneme, že časť lososa využijeme na prípravu hlavného jedla, tak po 24 hodinách strávených v chladničke odrežeme časť, približne vo veľkosti pekného steaku a na olivovom oleji opražíme na oboch stranách cca 2 minútky (závisí od hrúbky).

V tomto prípade odporúčam pripraviť klasickú omáčku, ktorá sa najviac hodí k lososovi. Pomaly pomiešame jeden žĺtok s 1 deci olivovým olejom, pridáme 1 polievkovej lyžice kvalitnej a nie príliš ostrej horčice a ďalšiu lyžicu kvalitnej dijonskej horčice a 1 polievkovej lyžice medu. Dobre premiešame a pridáme kôpor podľa chuti. K takto pripravenej rybe pripravíme tagliatelle.

Dobrú chuť!

Ideálnym spoločníkom tohto lososa je jemne barikovaný Chardonnay. Keď máte chuť na naozajstný kulinársko-vinársky zážitok, skúste Chardonnay z Mersault (Burgundsko), ktorý so svojou jemne dymovou arómou perfektne harmonizuje s takto pripraveným lososom. Tí, ktorí radi experimentujú, môžu skúsiť extra suché Fino Sherry.

Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

[gn_row] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [/gn_row]

Gravlax

Gravlax


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross