No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Z Bubuho kuchyne - Ratatouille

RatatouilleKeď som sa pred niekoľkými dňami pýtal priateľov, malomestských gurmánov, aké jedlo, resp. kuchyňu vybrať pre ďalší recept, odpoveď bola jednoznačná: francúzska kuchyňa. Priznávam, s odpoveďou som nemal najmenší problém – francúzska kuchyňa totiž zaujíma prvé miesto v rebríčku k mojich najobľúbenejších „veľkých kuchýň“ sveta.

Výber jedla ovplyvnilo aj ročné obdobie a počasie – konkrétne veľké horúčavy. Nechcel som riešiť žiadne ťažké jedlá, sústredil som sa preto skôr na zeleninové ingrediencie. Uvedomujem si, že tým nezískam sympatie a už vôbec nie srdcia ostatných malomestských gurmánov (treba vedieť najzákladnejšiu axiómu: malomestský gurmán nikdy nekonzumuje niečo, v čom dominuje zelenina), predsa som sa na to dal – ideme variť Ratatouille (správne, od tohto receptu sa dištancujem 🙂 - pozn. ND).

Ingrediencie:

  • 1 väčší baklažán (cca 50 deka)
  • 2 stredné cuketa (aby spolu mali o niečo menej ako baklažán)
  • 2 paradajky
  • 1 veľká cibuľa rozkrájaná na čo najmenšie kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku (ale podľa chuti môžete aj viac)
  • 10 deka parmezánu
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 0,6 l ľahkého bieleho vína (napr. Sauvignon Blanc, určite nie Chardonnay)
  • 1,5 dl olivového oleja
  • 1 kávová lyžica cukru
  • 1  kávová lyžica soli
  • mleté čierne korenie podľa chuti, nie však veľa

 

Príprava:

  1. Umyjeme baklažán, rozkrájame na 1 cm hrubé kúsky, osolíme a odložíme. Podobne cukety rozkrájame na polcentimetrové kúsky, osolíme odložíme (stratia tým horkastú príchuť). Po 30 minútach omyjeme aj baklažán aj cukety, a poutierame aby boli suché.
  2. Na olivovom oleji opražíme dozlatista na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme rozdrvený cesnak a po minúte aj baklažán a cukety. Necháme v oleji, kým získajú zlatistú farbu.
  3. Pridáme soľ, cukor, čierne korenie a vínny ocot. Premiešame a pridáme aj paradajky a biele víno. Zakryjeme a necháme variť asi 30 minút.
  4. Po 30 minútach preložíme na tanier – môžeme postaviť malú vežičku (viď fotku) – a posypeme parmezánom.

Ideálne jedlo pre tých, ktorí majú radi ľahšie jedlá zo zeleniny a občas aj pre ostatných vo veľkých horúčavách. Na môj vkus je tam príliš veľa zeleniny, avšak považujem to za ideálnu prílohu k ťažším jedlám z bravčového alebo hovädzieho mäsa.

Odporúčam s ľahkým, sviežim, letným bielym vínom, predovšetkým s jednoduchším Sauvignon Blanc.

Ratatouille

ratatouille


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross