Sushi, národné jedlo Japoncov, mám rád – kdekoľvek, kedykoľvek a akomkoľvek množstve, dôležité je aby bolo kvalitné. Recept je jednoduchý, jediná vec na ktorú musíte dávať pozor, sú kvalitné ingrediencie. Už aj tie sa však dajú kúpiť v každom väčšom meste.
Ingrediencie:
- 24 deka ryže – skúste nájsť tú špeciálnu pre prípravu sushi
- 2 polievkové lyžice ryžového octu
- 1 polievková lyžica práškového cukru
- 1 kávová lyžica soli
- 14 deka čerstvého lososa
- 1 avokádo
- 4 plátky nori (morská riasa)
- wasabi podľa chuti
- 3-4 polievkové lyžice zázvoru, špeciálne pripraveného pre sushi
- japonská sójová omáčka, podľa chuti – tú budete potrebovať až počas konzumácie
Príprava:
- Ryžu dáte do pol litra studenej vody, ktorú uveďte do varu. Varíte dovtedy, kým neabsorbuje všetku vodu. Odstavíte a necháte bokom 10 minút.
- Pomiešajte ryžový ocot, práškový cukor, soľ, pridajte do ryže. Miešajte dovtedy, kým ryža nebude studená.
- Rozkrájajte lososa na tenké kúsky, potom avokádo na trošku tenšie (celé avokádo pravdepodobne nespotrebujete).
- Nori dáte na bambusovú rolku. Rozdeľte ryžu tak, aby sa na všetky 4 nori dostalo rovnaké množstvo. Pozor: pri okrajoch nori nechajte voľnú asi 2,5 centimetrovú časť, aby ste to mohli následne zrolovať.
- Na ryžu, do stredu dáte „pásik“ z wasabi. Na wasabi dáte lososa, avokádo a zázvor – opäť pozor na množstvo: mali by ste to rozdeliť rovnomerne.
- Pomocou bambusovej rolky zrolujete nori – v ideálnom prípade by Vám to malo vyjsť tak, že sa obe konce spoja a zároveň jedlo bude pevné.
- Rozkrájate na 2,5 cm kúsky a dáte na chladničky na niekoľko minút.
- Pri podávaní pripravte japonskú sójovú omáčku a wasabi.
Odporúčam s čo najľahším bielym vínom. Dobrú chuť!
