No active "ca-sidebar-197687" sidebar

ANKETA/VIANOCE: Podľa odborníkov by nám prospel návrat k stravovacím tradíciám predkov

perex-jedloKlobásky, vyprážané ryby a bravčové, majonézové šaláty, rôzne zákusky či alkohol. Kto by si to všetko v tomto sviatočnom období nedoprial. S týmito nástrahy však nesúvisí len nejaké to kilo navyše, ale aj zvýšené riziko ochorenia tráviaceho ústrojenstva. „Dôvodom je často nekontrolované hodovanie, kombinovanie nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu,“ uviedla pre Rimava.sk Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

Podľa jej slov za zdravotnými ťažkosťami, následkom ktorých môžeme ľahko skončiť na pohotovosti s infekčným hnačkovým ochorením, kŕčovitými bolesťami žalúdka, či inými tráviacimi problémami, sú napríklad majonézové šaláty, kde používame majonézu vyrobenú zo surových vajec, či zákusky a koláče, kde sa používajú tepelne neupravené vajíčka - bielka, aj žĺtka. Ako poznamenala, rovnako to však môže byť prejedenie sa a zvýšený príjem alkoholu.
„Napríklad v majonézovom šaláte, ktorý by sme mali pripraviť až v deň konzumácie, ale aj krémových zákuskoch, môže za 24 hodín dôjsť k premnoženiu, významnému pomnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Vyprážané mäsá, rozmanité údeniny, majonézové šaláty, zákusky - hlavne tie krémové, a k tomu namiesto aktívneho pohybu hodiny strávené pred televíznou obrazovkou - to všetko ostro kontrastuje s tým, ako vianočné sviatky prežívali naši predkovia,“ povedala vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ v Banskej Bystrici Ivana Sedliačiková, podľa ktorej by možno nebolo od veci práve cez tieto sviatky vrátiť sa k tradíciám starých rodičov, kedy sa vianočné menu väčšinou skladalo z jednoduchších polievok - kapustová s hríbami, šošovicová, či fazuľová polievka so zemiakmi bez klobás a smotany, oblátky s medom, pupáky s makom, vianočka, makovník či orechovník, nanajvýš kúsok údeného a ryba.

Ako postupovať, ak sa predsa len prejavia nejaké príznaky alimentárnej nákazy? Pri príznakoch ochorenia, ako sú hnačky, či zvracanie je podľa Tolnayovej potrebné ihneď si nasadiť diétu, organizmus dostatočne zavodňovať neosladeným čajom a keď tieto príznaky neprestanú, je potrebné navštíviť lekára. „Ten urobí vyšetrenie zo stolice, ktoré určí o aký mikroorganizmus sa jednalo a odporučí liečbu, prípadne sa len pokračuje v diéte. Väčšina týchto chorôb sa totiž nelieči antibiotikami,“ avizuje hovorkyňa. Ako ďalej priblížila, ľudský organizmus je vybavený takými možnosťami, že vytesní mikroorganizmus, ktorý spôsobil ochorenie tým, že v našej črevnej flóre sú zas iné mikroorganizmy, ktoré sú tam prítomné práve pre dobré trávenie.

Čo sa týka kombinácie „tradičných“ vianočných pokrmov, pozor by si mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť napríklad namiesto majonézy či smotany nízkotučný biely jogurt, pred použitím mierne obvariť cibuľu.

„Odborníci deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných vianočných jedál, neslobodno však zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie, ktorá je cez sviatky značne výrazná. Preto zdôrazňujú potrebu dostatočne energeticky náročného pohybu. Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu,“ podotkla hovorkyňa. Ako zároveň spomenula, ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému, pričom jeho množstvo je individuálne. „Striedmosť pri bohato jedlom obloženom vianočnom stole sa nám odplatí v pohode, s ktorou prežijeme najkrajšie sviatky roka,“ uzavrela Tolnayová.

[totalpoll id="98497"]

Výsledky hlasovania sa objavia po odoslaní Vášho hlasu.

Zdroj: Rimava.sk


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross