No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Do jubilejného Fourfest-u ostáva už len pár dní. Pozrite si, čo čaká súťažiacich

Festival odborných zručností žiakov stredných odborných škôl krajín V4 FOURFEST sa nezadržateľne blíži. Svoj 10. ročník začne písať vo štvrtok, 8. júna. Ako ďalej Rimava.sk informoval Jaroslav Bagačka, riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOS) v Rimavskej Sobote, ktorá toto podujatie organizuje, tento rok to bude aj o rekorde.Podľa jeho slov sa o to postará rekordný počet súťažiacich, ktorý prekročil hranicu 100. A tí ukážu svoje zručnosti a schopnosti v kategóriách kuchár, čašník, kaderník, kozmetik, barman, barista, someliér, obchodný pracovník. Teda v kategóriách, ktoré kopírujú učebné a študijné odbory rimavskosobotskej SOŠOS. A s čím sa budú musieť súťažiaci popasovať?

Študentov – kuchárov čaká príprava dvoch porcií hlavného jedla z pravej hovädzej sviečkovice. Na prípravu budú mať 45 minút, pričom za prekročenie časového limitu sa za každých 10 minút prideľujú dva trestné body. Ako ozrejmil riaditeľ školy, súťažiaci vždy na Fourfest-e varia naživo. „Na iných súťažiach sú už vopred pripravené niektoré potraviny,“ doplnil. Súťažné dvojice v kategórii Čašník sa budú musieť popasovať so slávnostnou tabuľou/výrezom pre dve osoby, a to na tému Významná rodinná udalosť. Povinnou súčasťou je slávnostné menu. Ich časový limit bude 90 minút. Kaderníkov čakajú dve disciplíny. Jednou bude Pánsky účes pre ženícha a tou druhou Dámsky svadobný účes. Študenti to musia stihnúť za časový limit 30 minút.

V kategórii Kozmetik a vizážista to bude rovnako sviatočné. Ich témou bude Romantická nevesta – svadobný make-up, na ktorý majú 1 hodinu času. Barmanom sa však súťažný čas bude počítať na minúty. Tí za maximálny limit 6 minút musia pripraviť 4 porcie alkoholického nápoja long drink. Takmer rovnako to budú mať aj baristi, ktorý za 8 minút si musia pripraviť pracovisko a za ďalších 12 minút každý súťažiaci musí pripraviť a predložiť 2 chuťovým komisárom 2 espressá, 2 cappuccina a 2 rovnaké voľné nápoje podľa vlastného výberu, pričom povinnou ingredienciou je espresso a produkt ako pyré, sirup, likér. Tým to ale nekončí, po skončení vystúpenia musia taktiež za 8 minút upratať pracovisko.

Someliéri to budú mať rozdelené na niekoľko častí. Tou prvou, súťažnou, časťou bude odborný písomný test, ktorý pozostáva z otázok týkajúcich sa oblastí vinárstvo, someliérstvo, náuka o nápojoch. Druhá časť bude praktickejšia, konkrétne servis červeného vína dekantáciou, a to s maximálnym časovým limitom 10 minút. A rovnaký čas budú mať i pri ďalšej úlohe – otváranie šumivého vína. Poslednou kategóriou je Obchodný pracovník. Tých čaká zabalenie darčekového balíčka a fľaše na tému Z rozprávky do rozprávky. Na balenie darčeka a fľaše i doaranžovanie majú 50 minút, pričom balenie musí charakterizovať rozprávku podľa vlastného výberu.

Hoci sa súťažiaci na Fourfest-e určite potrápia, na sprievodnom programe ich čaká zábava. Ten štartuje už dnes, 6. júna, kedy sa uskutoční 2. ročník futbalového turnaja SOŠOS CUP – halového futbalového turnaja partnerských škôl krajín V4, kde si zahrajú žiaci i zamestnanci. „Bude to zároveň prvý vážnejší kontakt s novou partnerskou školou v poľskom Nowom Saczi,“ priblížil riaditeľ školy. O deň neskôr v stredu, 7. júna, sa gurmáni môžu tešiť na medzinárodnú súťaž vo varení rybacej polievky. Súťaž bude tradične na nádvorí Čierneho orla na Hlavnom námestí. „Po haluškách, guľáši, klobáse a plackách tentoraz budú súťažiť družstvá zo štyroch krajín v polievke, ktorej základnou surovinou je kapor,“ doplnil Bagačka. A večer o 18:00 hod. nádvorie Čierneho orla bude patriť koncertu skvelej ľudovej hudby Pecníkovci so sólistami Annou Pecníkovou a Vladom Homolom.

O zábavu bude postarané aj v deň „D“. Tá bude v rukách moderátora Fourfestu Joža Pročka.


Zdroj: Rimava.sk (Rimava.sk je mediálny partner podujatia)
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross