No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Európsky týždeň odborných zručností na SSOŠ-MSZ v Rimavskej Sobote

12. februára 2020 |  | 

Asi pre 300 návštevníkov bol 11. december dňom celkom výnimočným, sviatočným. Škola sa zapojila do Európskeho týždňa odborných zručností, aby prezentovala výsledky spolu už 188 žiackych mobilít, 26 učiteľských mobilít, ako aj mobilít 95 žiakov na súvislej letnej zahraničnej praxi, spolu v 15 krajinách, ktoré sa nám podarilo zrealizovať za uplynulých 10 rokov, od roku 2009. Podujatie otvoril Mgr. Peter Kolesík z Národnej agentúry Erasmus+ v Bratislave, Mgr. Gizela Kubačková, riaditeľka školy a PaedDr. Norbert Ádám, vedúci projektového tímu.

Školská jedáleň sa zmenila na jarmok so stánkami, kde sa podávali okrem informácií aj rôzne lahodné jedlá typické pre ten-ktorý región.Tak sme mohli ochutnať chorizo al fuego, tortilla de espaňola, patatas bravas, tapas, ktoré podávali žiaci tak, ako sa to naučili na praxi v reštaurácii, ktorá vyhrala titul „Najlepšia tapas reštaurácia v Galícii v roku 2018“. Typickú sardínsku cestovinu malloredus alla campidanese nenájdete nikde v Taliansku. Sardínčania sú ňu veľmi hrdí a naši žiaci, ktorí absolvovali „slow food exkurziu“, kde miestne ženy ručne pripravovali malloredus a andarínos, nám ju pripravili v ich stánku. V stánku Azorských ostrovov sme ochutnávali alcatru, ich národné jedlo. Je to delikátny pokrm z mäsa, ktorý sa na ostrovoch varí pomaly v nádobách z terracotty cca. 6-7 hodín. Typickú paellu nám pripravili žiaci, ktorí absolvovali kurz prípravy paelly v Malage. Môžeme skonštatovať, že kurz absolvovali na jednotku, chutila vynikajúco. Slovensko reprezentovali naši druháci, účastníci projektu Iuventy „Projekt je zmena“. Spolu so starými mamami a tetami sa učili variť ich špeciality, regionálne jedlá Gemera-Malohontu. Ochutnali sme ich Milkine guľky plnené mäsom. Žiaci, ale aj učitelia a majsterky odborného výcviku absolvovali kurz prípravy talianskych jedál v Piemonte už v roku 2017, ale typické talianske dezerty, ako tiramisu a torta di mele, sú u nás odvtedy stále veľmi obľúbené. Ďalším výborným dezertom sú slávne pastel de nata. Typickú portugalskú sladkosť s lahodným vanilkovým krémom pripravili absolventi stáže v Brage.

Na našom pestrom jarmoku nechýbali ani typické osviežujúce nápoje zo Stredomoria, ako sangria – ikonický letný nápoj Baleárskych ostrovov. Štvrtáci a piataci, ktorí už absolvovali aj letnú prax na Mallorce a Menorce, ju tentokrát pripravili vo verzii bez alkoholu. Ďalším letným nápojom je kávové frappé – milovníci kávy mohli ochutnať grécke frappé v podaní žiačok, ktoré absolvovali letnú prax na Rodose.

Učitelia, ktorí absolvovali kurzy v zahraničí, pripravili prezentáciu, lebo cieľom ich kurzu bola inovácia vyučovacích metód. Kurzy boli zabezpečené v Taliansku (Sicília, Kalábria, Südtirol), Rakúsku, Fínsku, Spojenom kráľovstve (Manchester, Oxford), Nemecku, Portugalsku, Francúzsku a Maďarsku.

Súčasťou pestrej ochutnávky bola aj súťaž o najchutnejšie jedlo a najzaujímavejší stánok. Najchutnejším jedlom podujatia sa stala alcatra - špecialita z Azorských ostrovov, najzaujímavejší bol zas stánok Sardínie.

Osobitným ocenením tohto podujatia bolo prvé miesto v kategórii Súťaž o najzaujímavejšie podujatia organizované k Európskemu týždňu odborných zručností 2019 na Slovensku, ktoré škole udelila SAAIC - Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu .

Škola bude v projektoch Erasmus+ pokračovať aj v ďalšom roku. Tešíme sa na pobyty v hoteloch a kaderníctvach na Malte, kam žiaci pocestujú už na jar 2020, ako aj učiteľskú mobilitu v apríli, keď Mgr. Lucia Mitterová zavíta na Island. Škola teraz inovuje svoj európsky plán rozvoja a v budúcnosti bude spolupracovať s reštauráciami a vinárňami v Toskánsku, s michelinskou reštauráciou vo Francúzsku a odbornými školami v Škandinávii.

PR článok, zdroj: Súkromná SOŠ Rim. Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross