No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Festival Fourfest sa práve začína. Priláka vás vôňa šošovice

RIMAVSKÁ SOBOTA – Festival Fourfest sa začína práve dnes v stredu (5. júna) na námestí Čierneho orla. Tradícia festivalu už píše 15. ročník, avšak varenie kotlíkových špecialít nemá takú dlhú tradíciu.

Zaujímavosťou je, že do súťaže sa zapájajú všetky krajiny V4. Tento rok bude o titul najlepšej šošovicovej polievky zápoliť 8 súťažných tímov.

Už v ranných hodinách si študenti so svojimi odbornými majstrami pripravili kotlíky, varešky, 3 kg šošovice a tajné ingrediencie, aby boli pripravení súťažiť vo varení šošovicovej polievky. Na súťaže budú už tradične dohliadať odborné poroty pod vedením šéfkuchára Richarda Cisára.

Článok pokračuje pod reklamou


O tom, ktorá šošovicová polievka je najlepšia, o postupe prípravy a dodržaní hygieny, rozhoduje odborná porota zložená z gastro-odborníkov, šéfkuchára Richarda Cisára, člena Výkonného výboru SZKC Ivana Vozára, českej herečky a spisovateľky Markéty Hrubešovej a Daniela Melicheríka.

Tešíme sa, že je tento rok je o Fourfest veľký záujem. Je to jubilejný ročník kotlíkového varenia. Súťaženie vo varení získalo rokmi svoju obľubu. Nakoniec, nejde tu len o samotné súťaženie, ale skôr o priateľskú konfrontáciu, spoluprácu a nadviazanie vzťahov. Tešíme sa, že to tak je. Zároveň sú tu certifikovaní hodnotitelia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a tí garantujú objektívne vyhodnotenie. Na tomto podujatí ide skôr o spoločenský rozmer ako o súťaženie,“ dodal riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb Jaroslav Bagačka.

Svoje kulinárske umenie si porovnajú žiaci z usporiadateľskej školy – Strednej odbornej školy obchodu a služieb (SOŠOS) so žiakmi zo Strednej odbornej školy technickej a agropotravinárskej (SOŠTaAP) v Rimavskej Sobote, z Egru, Noweho Sącza, Ózdu, Kazincbarciky, Kolína a Poděbrad.

Družstvo z Ózdu si vybralo variť tzv. Gemerskú rybaciu polievku. "Túto polievku sme si pripravili špeciálne pre festival Fourfest 2024. Na tomto ročníku je povinnou ingredienciou práve šošovica. Toto jedlo je prekvapením aj pre kolegov z Obchodnej akadémie v Rimavskej Sobote, jej členovia totiž milujú rybacinu. Recept má korene v Segedíne a má kyslú chuť, ktorá pochádza z kyslej smotany, citrónu a horčice. Túto kyslosť výborne dopĺňa šošovica,“ uviedli súťažiaci.

Hodnotená bude hygiena na pracovisku i technológia prípravy. Najdôležitejší je však konečný efekt, chuť, vzhľad či podávanie polievky. Všetko tvorí v bodovaní jeden celok.

Na súťaž dohliada tiež šéfkuchár Richard Cisár. „Pôjde viac-menej o šošovicový guľáš. Je tu prítomná pestrosť kuchýň. Od českej, maďarskej, poľskej až po slovenskú. Každá kuchyňa má špecifickú podobu prípravy šošovicovej polievky. Všimol som si, že niektorí pridávajú do šošovice rybu, iní kyslú kapustu, variácie sú rozmanité. Teším sa na to,“ uviedol pre portál Rimava.sk.

Zajtra v ranných hodinách pristúpia k otvoreniu druhého dňa, na festivale budú študenti súťažiť v kategóriách kuchár, čašník, barman, barista, someliér, kaderník, kozmetik a obchodný pracovník. 

Samotné súťaže pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondreja Luntera sa uskutočnia vo štvrtok (6. júna), Druhý deň festivalu bude zavŕšený slávnostným vyhodnotením a odovzdaním ocenení výhercom.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross