No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Predavačky ukázali kuchárom ako sa pečú zemiakové placky

Medzinarodná Súťaž Nádvorie Čierneho orla ako aj blízke okolie Hlavného námestia dnes dopoludnia rozvoniavalo zemiakovými plackami. Pripravovali ich študenti stredných odborných škôl v rámci súťaže, ktorá predchádzala zajtrajšiemu Fourfest-u. Zemiakové placky podľa „tajných“ receptúr pripravovalo päť družstiev, z toho dve boli z Maďarska, dve z Českej republiky a zastúpenie mala aj domáca Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS), ktorá túto súťaž aj Fourfest organizuje. Víťazom sa stalo družstvo z Kolína, v ktorom ani jedna členka neštuduje odbor kuchár. Ako prezradili pre Rimava.sk, po štúdiu z nich budú vyučené predavačky.

Súťažiaci mali na prípravu placiek 45 minút, k dispozícii dostali tri kilogramy zemiakov. A ako sa hovorí: „Čo región, to iné jedlo,“ tak na súťaži v príprave placiek to platilo dvojnásobne. Návštevníci mohli ochutnať tradičné placky s pažítkou, zemiakové placky so zelerom a smotanou s cesnakom či placky s paprikou alebo kapustou. A práve tie kapustové pripravovali „predavačky“, ktoré získali prvé miesto. Ako však povedal šéfkuchár hotela Dixon, Richard Cisár, ktorý bol aj členom hodnotiacej poroty, každé družstvo pripravilo skvelé pokrmy. „Musím povedať, že všetko to boli veľmi tesné hodnotenia a zavážili maličkosti,“ povedal. Dôraz porota kládla na správnu hygienu praxe, hodnotili však aj technologický postup prípravy placiek, použitie surovín, celkový dojem a chuť.

Ako pri hodnotení pripomenul riaditeľ SOŠOS Jaroslav Bagačka, v minulosti už takto súťažili vo varení guľáša, príprave klobás či halušiek. „Teraz to boli placky,“ poznamenal. „Myslím si, že tieto výrobky sú chutné. Tešíme sa na ďalší ročník, tohto už celkom úspešného podujatia,“ uviedol riaditeľ.

Na nádvorí to však nebolo len o plackách. Nechýbala ani ľudová hudba a letné osvieženie v podobe lahodného piva, ktoré podvečer vystrieda prezentácia vín južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Zajtra sa niektorí súťažiaci predvedú aj počas festivalu Fourfest, ktorý otvoria o 7:45 hod. v estrádnej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote. Študenti ukážu svoje zručnosti v odboroch kuchár, čašník, obchodný pracovník, barista, someliér, kaderník, barman a kozmetik.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross