No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Už po tretíkrát si žiaci zmerali sily v medzinárodnej súťaži v príprave zemiakového šalátu

11. decembra 2023 | | | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Medzinárodné majstrovstvá v príprave zemiakového šalátu sa v Rimavskej Sobote konali po tretíkrát. Žiaci z viacerých škôl prišli v pondelok 11. decembra do reštaurácie Mladosť, aby počas adventného obdobia predviedli svoje zručnosti a prezentovali svoje recepty na zemiakový šalát.

Súťaže sa zúčastnili štyri školy z Banskobystrického kraja – Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS) Rimavská Sobota, Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy Lučenec, Stredná odborná škola techniky a služieb Brezno, Stredná odborná škola – Szakközépiskola v Tornali a jedna škola zo susedného Maďarska – Ózdi SZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Kazincbarcika.

Ako priblížil riaditeľ SOŠOS Rimavská Sobota Jaroslav Bagačka, cieľom súťaže bolo vyzdvihnutie vianočných tradícií. "Aj prezentácia školy, také poukázanie na cezhraničnú spoluprácu škôl a aj menšie porovnanie zručností žiakov. Medzinárodná príprava zemiakových šalátov bola zároveň súčasťou niekoľkých adventných a novoročných podujatí našej školy. Išlo hlavne o spoločenské stretnutie," dodal riaditeľ.

Porota, ktorá hodnotila prácu študentov, bola zložená z certifikovaných komisárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Richarda Cisára a Reného Kotlasa. Základnú surovinu poskytol organizátor, a to zemiaky. Potom už ostalo iba na súťažiacich, ako sa zhostia danej súťažnej témy, aká je ich fantázia, predstavivosť a ako celý pokrm dokázali zladiť.

  1. miesto získala Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy Lučenec
  2. miesto obsadila škola Stredná odborná škola obchodu a služieb Rimavská Sobota
  3. miesto získala Stredná odborná škola techniky a služieb Brezno

"Jednalo sa o tretí ročník tohto podujatia, ktoré má už vlastne takú tradíciu. Každá škola si zvolí vlastnú receptúru, na základe ktorej si spraví súťažný šalát. Základná surovina sú zemiaky a je potrebné dodržať tematiku, aby to bol ten zemiakový šalát. Tento ročník bol o to zvláštnejší, že tam boli také rôzne kreácie, čo sa týka prípravy, boli tam kombinácie napríklad so zelerom, morčacím mäsom alebo kombinácia s ananásom," vysvetlil pre Rimava.sk Richard Cisár.

Na medzinárodnej súťaži hodnotil tiež tretíkrát. Rozhodovanie bolo podľa neho náročné, pretože to medzi výhernými priečkami bolo skutočne tesné.

"Okrem prípravy šalátu pripravili aj rôzne výrobky, naplnili ním napríklad tartaletky, niektorí ho dávali aj do tortil, iní do chlebového cesta alebo glazúrovali. Boli to originálne recepty a hlavne kreatívne. Ja som veľmi spokojný z tohtoročnou účasťou a aj úrovňou podujatia. Najväčším faktorom na celkový výsledok je chuť. Potom je prezentácia a naservírovanie. Súťažiaci z Lučenca mali dokonca dva druhy šalátov, no aj Rimavská Sobota bola veľmi na tesno. Bolo to dosť nerozhodné a vyrovnané," dodal Cisár.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross