Pod drobnohľadom skúseného šéfkuchára Jaroslava Žideka známeho aj z televíznych obrazoviek varia dnes študenti odborných škôl na medzinárodnom festivale Four Fest , ktorý aj tento rok organizuje rimavskosobotská Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS). Na pódiu estrádnej sály Domu kultúry mladí kuchári pripravujú jedlá z teľacieho karé, pred divákmi, odbornou porotou a v časovom limite, v snahe uspieť v konkurencii ostatných škôl. Ako si samotný Jaroslav Židek spomína na svoje kuchárske začiatky? „To bola katastrofa, robil som nejakú polievku a pamätám si, že bola tak hnusná, že sa musela vyhodiť. Začiatky sú ťažké,“ priznal s úsmevom profesionál, ktorý šéfoval bratislavskému komplexu reštaurácií v Erdödyho paláci a do povedomia mnohých Slovákov sa dostal aj vďaka televíznej relácii Áno, šéfe!. V Rimavskej Sobote je po prvýkrát a ako sám povedal, úloha porotcu ho baví.
Kuchári však nie sú jediní, ktorí dnes v Dome kultúry prezentujú svoje zručnosti, spoločne s nimi prišli šikovnosť ukázať aj cukrári. Pripravili dezerty a čokoládové pralinky, vytvárali skulptúry s kvetinovým motívom.
Téma olympijských hier zas dominovala súťaži obchodných pracovníkov, ktorí mali zabaliť dar pre olympijského víťaza, porota si však preverila aj to, ako vedia odprezentovať tovar. V maďarskom Ózde dnes súťažili aj čašníci, zajtra prídu na rad barmani, kaderníčky, kozmetičky, baristi aj someliéri.
Ako pre Rimava.sk povedal riaditeľ SOŠOS Jaroslav Bagačka, na Four Fest-e súťaží viac ako stovka žiakov z vyše 20 škôl. Najpočetnejšie zastúpenie majú odbory kuchár, barman a kaderník. Dvojdňové podujatie však nie je len o súperení, jeho súčasťou je aj dnešný večerný koncert speváčky Katky Knechtovej. Začína sa o 18.00 hod. v Dome kultúry (vstupné 5 eur).
[nggallery id=742]
Zdroj: Rimava.sk
Súvisiace články
Skončil sa FOUR FEST, domáca škola má najlepších obchodných pracovníkov a kaderníka
FOUR FEST: Kaderníčky kúzlia svadobné účesy, Hotel Zlatý Býk patrí baristom a someliérom