No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Hody plné zabíjačkových chuťoviek pripravia už tento víkend v Rimavských Zalužanoch

23. januára 2020 |  | 

V sobotu, 25. januára, ráno rozvoňajú obec Rimavské Zalužany tradičné zabíjačkové dobroty. Pri kultúrnom dome sa stretnú majstri kulinári po druhýkrát. Počas dňa pripravia už tradičné výrobky, ako papriková slaninka, jaternice, masť, škvarky, zabíjačková kapusta, vývar s pečienkovými haluškami, pľúckovú polievku či pečené mäso.

„Niekoľko rokov sa zabíjačka v dedine robila skoro v každom dvore. U nás je v súčasnosti okolo 130 dvorov, teraz zabíjajú už asi len v piatich. Nedá sa to porovnať so 70-timi rokmi, kedy ešte len dom stavali a už chovali vo dvore,“ povedal pre Rimava.sk starosta Rimavských Zalužian Milan Medveď.

Podľa jeho slov sa do tejto akcie pustili, aby ukázali ľuďom a hlavne deťom pravú atmosféru zabíjačky, dedinskej rodinnej oslavy. Ako ďalej starosta uviedol, už vo štvrtok pripravujú na sobotu raňajky – tlačenku, slaninu, mäsaník – žltá kaša s rezaným mäsom. „Koná sa aj súťaž vo výrobe klobás, zatiaľ je prihlásených niekoľko trojčlenných tímov,“ doplnil Medveď s tým, že každý dostane približne päť kilogramov mletého mäsa a črevá.
Vyhodnocuje sa ale až 28.februára po zaúdení. „Vlani hodnotilo približne 80 ľudí na výročnej hasičskej schôdzi. Vyhrali Juhaniakovci,“ dodal na záver starosta.

V okrese robí zabíjačky pár obcí, Rimavské Janovce majú pritom za sebou už sedem úspešných ročníkov a hodlajú v nich pokračovať. Majú tak už niekoľkoročnú tradíciu a tá najbližšia je naplánovaná podľa starostu obce Stanislava Krahulca na 1. mája. "Vychádza to na piatok, takže celkom dobrý dátum nás čaká," avizuje Krahulec.

Zdroj: Rimava.sk, PR-článok
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross