No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Ján Vigoda: Iba štepením ovocných stromov môžeme získať vlastnosti starých odrôd

perex-vigodaOvocinár Ján Vigoda z Rimavskej Soboty učil záhradkárov ako štepiť ovocné stromy. Záujemci sa dozvedeli nielen to, ako štepiť ovocné stromy, ale aj to, prečo je štepenie nevymretým umením záhradkárov a má svoje opodstatnenie aj v súčasnosti. Kurz organizovalo občianske združenie Gemerské grúne v obci Babinec.

Podľa Vigodu štepenie starých ovocných stromov je jediným riešením toho, ako tieto odrody rozmnožiť a zachovať. „Iba štepením získame taký ten 100-percentný klon plodu, ktorý sme z toho stromu odtrhli. Semeno je vlastne hybrid lebo nevieme z čoho bolo opelené,“ povedal pre Rimava.sk. Ako ďalej poznamenal, štepenie je v tomto období aktuálne, sám ovocinár má teraz plné ruky práce so štepením.

Týmto spôsobom rozmnožovania si tak môžeme zachovávať sto a viacročné odrody ovocných stromov, ktoré sa podľa jeho slov v obchodoch nedajú kúpiť. Ako priblížil v regióne Gemer-Malohont majú svoje miesto odrody solivarských jabloní či jonatánok. A čím sú iné ako ostatné druhy? Podľa Vigodu sú niektoré odrody odolnejšie voči chorobám. „Sú medzi nimi aj tie náchylnejšie, ale chuťovo sú veľmi obľúbené,“ poznamenal.

Škvrny alebo povrchové chyby ako len chybičky krásy

V obchodoch často vidíme pekné, veľké jablká bez jedinej povrchovej škvrny. Ak medzi nimi nájdeme nejaké „škaredé káčatko“ tak si ho poväčšine nezoberieme. Podľa ovocinára však takéto povrchové škvrny nemusia byť zlé. Tieto chybičky krásy však zahalí ich sladká chuť či vôňa.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: archív Ján Vigoda


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross