No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Jednodňová reštaurácia ponúkne netradičné menu, hlavnou surovinou bude med

perex-medPrínos včiel je pre nás ľudí nezastupiteľný. A ako ho ukázať čo najpríjemnejšie? Asi tou najlepšou formou bude prostredníctvom jedla, ktorého hlavnou surovinou bude med. Na ochutnávku pestrého, chutného a zdravého jedla pozýva Včelí kRaj pri Kokave nad Rimavicou, v miestnej časti Liešnica. V rámci celosvetovej akcie Jednodňová reštaurácia, výnimočné jedlo na výnimočnom mieste naservírujú včelári a dobrovoľníci Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont. Rimava.sk o tom informovala manažérka MAS Malohont, Miroslava Vargová.

„Okrem jedla sa budete môcť zoznámiť aj so včelami, nahliadnuť do úľa a zistiť ako vzniká med a ako sa získava,“ priblížila Vargová, podľa ktorej návštevníci doslova nazrú do kuchyne združenia, budú mať možnosť skamarátiť sa s jej členmi a v neposlednom rade prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom. Podľa jej slov bude menu zostavené vskutku netradične. Ochutnať ho budete môcť len počas soboty, 21. mája od 12:00 hod. Ako zároveň doplnila návštevníci budú mať možnosť porovnať, ako chutí jedlo zo surovín, ktoré opelili včely či iné opeľovače i také, ktoré vzniklo bez ich pomoci.

Podľa Vargovej aj týmto netradičným menu chcú vo vzdelávacej včelnici poukázať na to, že to hlavné, čo nám včely poskytujú je opeľovanie. „Chceme, aby si ľudia uvedomovali nezastupiteľný význam včiel pre krajinu aj náš jedálny lístok. Najjednoduchšie a najjasnejšie na to poukážeme práve cez jedlo. Ako sa hovorí, sýty hladnému neverí alebo trochu pozmenený výrok klasika vraví, že až keď máme plné bruchá, môžeme vnímať prírodu,“ povedal Dávid Turčáni, riaditeľ občianskeho združenia kRaj, v réžii ktorého bude toto podujatie.

Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Jednodňovú reštauráciu si môže otvoriť každý, kto má chuť. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom. Prvotným cieľom Restaurant Day nie je zarobiť. Jednodňová reštaurácia funguje na báze dobrovoľného príspevku - zaplať, koľko chceš. Návštevníci budú môcť ochutnať pripravené špeciality a zároveň podporiť aktivity občianskeho združenia kRaj, ktoré výťažok z dobrovoľných príspevkov použije na stavbu vzdelávacieho centra.

Zdroj: Rimava.sk, Včelí kRaj


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross