No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Klobása fest okrem skvelých mäsových špecialít priniesol aj zápis medzi slovenské rekordy

Hlavné námestie v Rimavskej Sobote už nerozvoniava len pred Vianocami počas Vianočnej kapustnice, ale uplynulú sobotu sa vzduchom niesli vône grilovaných klobás. Na svedomí to opäť malo občianske združenie Naša Sobota, ktoré zorganizovalo podujatie s názvom Klobása fest.

A že to bola fest dobrá akcia nehovorí len fakt, že na jednom mieste súťažilo približne 40 tímov, že námestie bolo plné ľudí, ale aj to, že prvý ročník podujatia sa zapísal aj medzi slovenské rekordy.

Svoje kulinárske umenie predviedlo približne 40 tímov. „Myslím, že na prvý ročník je to úplne super,“ povedal pre Rimava.sk jeden z členov o.z. Naša Sobota Andrej Boros. Ako doplnil, ohlasy na toto podujatie boli medzi ľuďmi veľmi pozitívne. Priznal však, že jeho očakávania boli zo začiatku pesimistickejšie, tie sa však rozplynuli hneď v úvode podujatia. Už vtedy začali návštevníci prichádzať vo veľkých počtoch. A prečo práve Klobása fest? Podľa ďalšieho člena občianskeho združenia, Radovana Ceglédyho, klobása je tradičné jedlo aj tu v Rimavskej Sobote a robí sa práve na jeseň. „Je to aj niečo, čo dokážeme porovnávať. Máme to overené aj na Vianočnej kapustnici, pretože ľudia chcú ukázať akí sú vynikajúci v týchto veciach. Je to aj o tom, aby sa ľudia stretli, zabavili a aby ukázali svoje umenie a hlavne, aby sme vytiahli ľudí do ulíc. Lebo Rimavská Sobota býva štandardne relatívne pustá a počas akcie bolo Hlavné námestie plné a to nás veľmi teší,“ povedal Ceglédy.

Nielen členovia, ale aj obyvatelia sa však môžu tešiť aj zo slovenského rekordu, ktorý zviditeľnil Rimavskú Sobotu. Na Klobása feste sa podarilo vyrobiť za 6 minút 899 kusov klobás minimálnej dĺžky 20 centimetrov, a tak si to vyslúžilo zápis so Knihy slovenských rekordov. Za týmto vytvoreným rekordom stoja všetky zúčastnené tímy, ktoré hoci súťažili o tú najlepšiu klobásu, na 6 minút sa spojili. Aj toto podľa Ceglédyho tak naplnilo posolstvo Klobása festu i o.z. Naša Sobota, a to spojme ruky pre dobrú vec. „Boli tu tímy, ktoré klobásu urobili a ľudia, ktorí ju mohli konzumovať, ochutnať. Je to o spolupatričnosti, o Soboťanoch bez rozdielu národnosti či farby pleti,“ poznamenal.

A kto pripravil tú najlepšiu klobásu? Odborná porota mala čo robiť, aby vybrala tú najlepšiu. Podľa ich hodnotenia ňou bola klobása FC teamu, na druhom mieste skončila klobása tímu Pat a Mat a 3. miesto si odniesol tím K&K výroba Janský, ktorý ale v hodnotení divákov o najlepšiu klobásu získal najviac hlasov a tešil sa tak aj z prvého miesta.

Klobása fest bol nielen o spolupatričnosti či súťažení, ale aj o zábave. O tú sa počas celého podujatia staral moderátor a zabávač Jožo Pročko. Ako povedal pre Rimava.sk, na akcii sa mu veľmi páčilo a náladu zhodnotil ako fantastickú. K výbornej atmosfére prispela aj kapela Drišľak, vystúpenia veľkých (FS Háj) malých (FS Hájik) i tých najmenších (FS Hájiček) domácich folkloristov, či rôzne súťaže pre návšteníkov. Akciu okorenil aj zraz motorkárov, ktorí zavŕšili svoju sezónu a nechýbala ani výstava dvoj a štvorkolesových veteránov.

Prvý ročník Klobása Festu má tak Rimavská Sobota za sebou. Bol plný mňamóznych mäsových špecialít, dobrej zábavy a v neposlednom rade bol plný Soboťanov z blízka i ďaleka, ktorí hneď na prvom ročníku vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru. Na tú ďalšiu si počkáte do decembra, kedy o.z. Naša Sobota pripravuje ďalší ročník Vianočnej kapustnice.

Zdroj: Rimava.sk (Sponzorovaný článok)
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.

 


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross